U protekla tri dana, u našem gradu, je održan treći po redu Internacionalni Sarajevo Gastronomy Festival “Bosanski dukat”.
Manifestacija se održala u hotelu Holiday, a organizator je Udruženje gastronoma “Gastro kutak” iz Sarajeva. U sklopu manifestacije je održano i takmičenje, a učešče je uzelo oko 100 kuhara iz čak deset zemalja Evrope.
Za razliku od prethodna dva festivala, ove godine je održano takmičenje i za učenike Ugostiteljkih škola iz BiH, ali i iz ostalih škola i regiona. Cilj je bio afirmisati mlade te obogatiti gastro kulturu na ovim prostorima.
U skolpu manifestacije se održala i promocija vrhunskih vina. Prezentacije “Promocija Vinske ceste Hercegovine” te “Put vina 2014” su izložile i promovisale 20 najboljih bosanskohercegovačkih vinarija. Cilj prezentacija je podizanje kulture vina, prezentacija vinske proizvodnje i upoznavanje sa autohtonim sortama vina “Žilavka i Blatina“.
Ova trodnevna manifestacija je u hotel Holiday privukla oko 800 posjetilaca.