FOTO: Mladi za pravdu i problem neharmoniziranosti krivičnog zakona

U protekla dva dana, u organizaciji Centra za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu, održana su dva događaja realizovana u okviru programa Mladi za pravdu.

U utorak, 29. oktobra 2013. godine u prostorijama Centra za kulturnu i medijsku dekontaminaciju upriličena je projekcija kraćeg video uratka "Mladi za pravdu" sa popratnom tematskom diskusijom.

U fokusu filma je problem neharmoniziranosti krivičnog zakona i neujednačenosti sudske prakse u krivičnim stvarima u BiH, sagledan kroz prizmu programa Mladi za pravdu, te učešća mladih u rješavanju ovog pitanja.

Na filmu su govorili Mia Karamehić, Miroslav Živanović, Amar Numanović, Nedim Jahić, Midhat Izmirlija, Damir Banović i Rasim Ibrahimagić.

U srijedu, 30. oktobra 2013. godine, u prostorijama hotela Hollywood upriličena je konferencija "Uloga VSTV-a i Ministarstva pravde BiH u procesu harmonizacije krivičnih zakona i prakse sudova u BiH" na kojoj se raspravljalo o potencijalnim modelima učešća ovih dviju institucija u procesima harmonizacije krivičnih zakona i ujednačavanja sudske prakse u Bosni i Hercegovini. Na konferenciji je prezentiran i istoimeni policy brief autorice Sanele Rondić.

Uvodničar konferencije bio je Miroslav Živanović, dok su ekspertice Suada Salkić, Amra Mehmedić i Lejla Konjić učesnike upoznale sa navedenim problemima iz perspektive pravne struke.

Konferencija je okončana iscrpnom diskusijom predstavnika relevantnih institucija i organizacija civilnog društva, koju je moderirao Amar Numanović.

Projekat Mladi za pravdu u saradnji implementiraju Inicijativa mladih za ljudska prava BiH i Centar za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu, uz tehničku pomoć USAID Projekta razvoja pravosuđa II i uz pomoć Mreže pravde u Bosni i Hercegovini.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.