FOTO: Jesenja idila u Pionirskoj dolini
Foto: KJKP Park

FOTO: Jesenja idila u Pionirskoj dolini

RZC Pionirska dolina i zoo vrt, oaza u centru Sarajeva, otvoren je 365 dana u godini i naravno aktuelan, ali i prelijep i uređen i tokom jeseni.

Posjetiocima je poznato da Pionirska dolina osim zoo vrtom raspolaže i prekrasno uređenim hortikulturnim ambijentom, a jesen je već svojim bojama u potpunosti „okitila“ staze za šetnju i zelene površine. Radnici Park-a danas su jesenjoj idili dorinijeli i sadnjom oko 10.000 komada sezonskog cvijeća u cvjetne gredice. Radnici koji rade na održavanju hortikulturnih sadržaja ovih dana angažirani su i na pripremama sadnica za nadolazeću zimu, na izgrabljivanju i odvozu opalog lišća, orezivanju sadnica i slično.

POGLEDAJ GALERIJU

Jedini bosanskohercegovački rekreativno zabavni centar Pionirska dolina i zoo vrt već je završio pripremu nastambi za nadolazeće zimske dane. Kapija popularne „Pionirske doline“ otvorena je svakim danom, a trenutno je na snazi radno vrijeme od 8,00 do 20,00 sati. Manje popravke prijeratnih nastambi

privedene su kraju i spremne, tople i sigurne će dočekati kišu i nadolazeće sniježne padavine, a životinje koje borave u njima imat će bolji smještaj i pogodne uslove tokom predstojećih hladnijih dana. Objekti izgrađeni poslije rata rađeni su u skladu sa standardima koje propisuje „EAZA“ (Evropska asocijacija zooloških vrtova i akvarija), tako da imaju termoizolaciju, odnosno sistem grijanja, kao i sve ostalo u skladu sa potrebama životinja, pa se može reći da je naš zoo vrt i 42 životinjske vrste s koliko trenutno raspolaže, spremni za zimske dane.

POGLEDAJ GALERIJU

Početkom oktobra u zoo vrtu počela je i primjena zimskog jelovnika za životinje, što podrazumijeva kaloričniju, obilniju i hranu obogaćenu vitaminima i mineralima, kao i sve ostalo što zahtijeva novo godišnje doba. Sve životinje su dobrog zdravstvenog stanja i tokom dana borave u otvorenim prostorima svojih nastambi, te veselo dočekuju i spremno „pozdravljaju“ sve goste, odnosno posjetioce koji dođu da ih posjete. Životinje koje potiču iz toplijih krajeva kao što su antilope i lav još uvijek tokom dana odnosno kada je temperatura viša od 6 odnosno 10°C borave u otvorenim prostorima svojih nastambi, jedino zebre tokom cijelog dana borave u svojim štalama, koje imaju termoizolaciju.

Tu su svakako, osim životinja i prelijepog hortikulturnog ambijenta, djeci najinteresantniji rekviziti za igru i zabavu (vozić, vrteška, autodrom…) stoga prijedlog za sve one koji još nisu isplanirali gdje provesti dane vikenda, da dođu u „Pionirsku dolinu“ i provedu slobodno vrijeme uživajući u jesenjem suncu i prekrasnom ambijentu, saopćeno je iz KJKP Park.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.