Foodini festivala za sve ljubitelje dobre hrane
Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

Foodini festivala za sve ljubitelje dobre hrane

Drugi festival dobre hrane Foodini biće održan 10. marta 2015. godine u poslovnom centru UNITIC, od 10 do 18 sati. Posvećen promociji dobre hrane i kvalitetnih proizvoda Foodini na jednom mjestu okuplja restorane, vinarije, proizvođače kafe i čaja, kolača i peciva, te proizvođače domaćeg piva, tjestenine i mnoge druge. Na glavnoj festivalskoj bini biće organizovano predstavljanje nacionalnih kuhinja i specijaliteta iz Indonezije i Francuske.

Foodini festival je novitet u Bosni i Hercegovini, a karakteriše ga upravo činjenica da se hrana priprema na samom festivalu, te posjetioci mogu doživjeti posebno iskustvo posmatrajući majstore kulinarske profesije na djelu.

Slogan Drugog Foodinija je „Sladokustvo je strast koja se temelji na osjetljivosti za stvari koje gode ukusu“, a ponuda izlagača će biti šarolika i raznovrsna, cjenovno prilagođena svačijem džepu uz mnoštvo prilika za degustaciju. Svi koji žele saznati kako se pojedini specijaliteti spremaju imat će priliku vidjeti i pitati sve što ih interesuje. Ulaz na festival je besplatan.

Izlagači na Drugom Foodini festivalu su: Restoran Karuzo (Sarajevo), Restoran Superfood (Sarajevo), Brew pub (Sarajevo), Cafe Restoran Boulevard (Sarajevo), Ambasada Republike Francuske, Ambasada Indonezije, Gusto e Sapore (Tuzla), Natura Food (Bijeljina), Gelarto (Sarajevo), Vinarija Zadro (Domanovići), Vinarija Vučić (Čitluk), Tanjir.ba (Tuzla), Dobrekalorije.ba (Sarajevo), Plantago (Sarajevo), Bosniatelle domaća pasta (Sarajevo), Mljekara Livno, Kotanyi, Indo-Mie, Udruženje kuhara u BiH, Hausbrandt Espresso (Trst), Prima kafa (Sarajevo), Masha Muffins (Visoko) i Medeni kutak (Sarajevo).

Posjetioci će moći degustirati domaća vina i sireve, delicije indonezijske i francuske kuhinje, vegetarijanska jela, street food, domaće pivo, domaće medenjake i muffine, razne čajeve i kafe, sladoled, domaću svježu pastu i još mnogo toga.

Udruženje kuhara Bosne i Hercegovine, predstaviće nekoliko zanimljivih tehnika i načina pripreme jela kao što su način pripreme hrane za djecu, prirema hrane po halal standardu, prezentacija tehnika i načina pripreme jela koja se pripremaju na evropskim takmičenjima kuhara. Na Foodini festu posjetioci će imati priliku da probaju  Zenički čimbur i palačinke iz Gastro provincije u pozadini.

Foodini festival ujedno će biti i prilika da Udruženje kuhara predstavi projekte koji su u pripremi – Evropsko takmičenje kuhara, obaranje Guinnessovog rekorda u pripremi Begove čorbe i evropske konferencije kuhara.

Partneri festivala su Udruženje kuhara BiH, Gastro – Provincija u pozadini, Inside by Ećo i Hausbrandt Espresso. Medijski partneri festivala su: OBN, Antena Sarajevo, Klix, Gusto, Patria, moj-restoran.com, gugu.ba, barart.ba, sarajevski.ba, dobrekalorije.ba i BeHa Caffe Magazin.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.