Evropska komisija predlaže uvođenje potvrda za ulazak u EU
Foto: Sarajevski.ba

Evropska komisija predlaže uvođenje potvrda za ulazak u EU

Evropska komisija predložila je uspostavu sistema za prikupljanje informacija i odobravanje putovanja u zemlje Evropske unije  radi jačanja sigurnosnih provjera putnika bez vize.

Kako je saopćeno iz Evropske komisije u BiH, sistem pod nazivom ETIAS bi trebao zaživjeti u narednom periodu, kako bi se omogućilo otkrivanje osoba koje bi mogle biti nezakoniti migranti ili predstavljati sigurnosni rizik prije njihovog dolaska na granice EU, čime bi se povećala sigurnost, javlja Birn.

Moramo znati ko prelazi naše granice. Predložit ćemo automatizirani sistem pomoću kojeg se utvrđuje ko smije putovati u Evropu. Tako ćemo znati ko putuje u Evropu i prije nego što stigne ovamo, kazao je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Povjerenik za sigurnosnu uniju Julian King izjavio je da “teroristi i kriminalci ne mare za nacionalne granice”.

Možemo ih poraziti samo ako udružimo snage. U tome će nam pomoći ETIAS, odnosno otkrivanjem problematičnih pojedinaca i sprečavanjem njihovog dolaska povećat ćemo unutrašnju sigurnost Evrope, rekao je on.

Iz Evropske komisije u BiH je saopćeno da uvođenje ETIAS dozvola nije vraćanje viznog režima, s obzirom da se radi o labavijem i otvorenijem režimu.

Državljani zemalja obuhvaćenih liberalizacijom viznog režima, poput BiH, kako je saopćeno iz Ureda Evropske komisije, i dalje će moći putovati bez viza, ali će prije puta u šengensko područje za to morati dobiti jednostavno odobrenje.

Postupak za izdavanje odobrenja, kako se navodi, jednostavan je, jeftin i brz, a u većini slučajeva odobrenje bi se trebalo izdati u nekoliko minuta.

Za ispunjavanje zahtjeva za odobrenje potrebno je samo desetak minuta te valjane putne isprave. Odobrenja će se izdavati na razdoblje od pet godina za višestruka putovanja.
Naknada za podnošenje zahtjeva u iznosu od 10 konvertibilnih maraka primjenjivat će se za podnosioce zahtjeva starije od 18 godina, pojašnjavaju u Evropskoj komisiji.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.