Enver Išerič o izmjenama zakona o principima lokalne samouprave
FOTO: mojevijesti.ba

Enver Išerič o izmjenama zakona o principima lokalne samouprave

 

FOTO: mojevijesti.ba

FOTO: mojevijesti.ba

Direktor Zavoda za javnu upravu Federacije BiH Enver Išerić izjavio je za Agenciju ONASA da očekuje da će Dom naroda Parlamenta Federacije BiH  usvojiti izmjene i dopune Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH, što bi ovaj zakon učinilo primjenjivijim, te razjasnilo određene dileme koje su se pojavile u njegovoj primjeni.
Izmjene i dopune ovog zakona usvojio je Predstavnički dom Parlamenta FBiH, a o njima treba da se izjasni i Dom naroda.
Išerić je pojasnio da se u praksi pojavilo pitanje ko je nadležni organ za preispitivanje odluka općinskog vijeća, odnosno općinskog načelnika u slučajevima predviđenim u članu 20. Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH.
Iz tog razloga, kako je kazao, u izmjenama je dodat član 20a., kojim se želi definisati organ koji je nadležan za preispitivanje zakonitosti tih odluka.
Prema riječima Išerića, članom 20. postojećeg zakona definisano je da općinsko vijeće ili općinski načelnik može u roku od tri dana nakon što donese odluku tražiti da vijeće, odnosno načelnik preispita odluku ili akt koji smatra da je neustavan ili nezakonit.

U slučaju da se zatraži preispitivanje te odluke, organ koji je donio odluku mora preispitati tu svoju odluku u roku od 30 dana i obavijestiti podnosioca zahtjeva za preispitivanje odluke o svojoj konačnoj odluci.

Istovremeno, pojasnio je, ako se potvrdi odluka za koju se smatra da je neustavna ili nezakonita, onda općinsko vijeće ili načelnik može u roku od 15 dana pokrenuti postupak preispitivanja odluke, odnosno akta pred nadležnim organom u skladu sa Ustavom i zakonom.

“Kako članom 20. Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH nije definisano ko je nadležni organ za preispitivanje odluka općinskog vijeća, odnosno općinskog načelnika, mi iz Federalnog ministarstva pravde smo dodali član 20a. kojim smo precizirali i pojasnili ovo pitanje. Definisali smo da nadležni organ za preispitivanje te odluke treba biti onaj organ koji je nadležan za nadzor nad primjenom zakona za koji se smatra da je povrijeđen odlukom koja se treba preispitati”, pojasnio je Išerić.

Dodao je da bi, ukoliko nije naznačen organ koji vrši nadzor nad primjenom zakona za koji se smatra da je povrijeđen, nadležni organ trebalo biti kantonalno ili Federalno ministarstvo pravde, zavisno da li se radi o kantonalnom ili federalnom zakonu.
Osim navedenog, kako je kazao, Centri civilnih inicijativa (CCI) uputili su inicijativu za izmjenu člana 24. stav 2. Zakona, kojim se detaljnije definiraju pitanja koja trebaju da se razrade odlukom o osnivanju mjesne zajednice.

Ova pitanja su, prema riječima Išerića, u pojedinim jedinicama lokalne samouprave različito definisana.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.