Emin Alikadić: Tiranin
Foto: Wikipedia

Emin Alikadić: Tiranin

Svaki ljudski ideal izgubio je svoj trag. Birokratska Bosna i Hercegovina sa svojim čelnim ljudima, koji iako se smjenjuju s vremana na vrijeme, ne čine ništa kako bi promijenili smjer vjetra koji puše, ovdje. Svi smo svjesni da je lako plivati niz struju, ali, protiv nje je teško i održati se a pogotovo ići naprijed. Ne volim teške teme niti širenje negativne energije, ali je naprosto teško naći i trag pozitivnog „kod nas“. Nažalost, sve je više onih koji se okreću smjeru vjetra, tek da bi preživili i nebi bili zgaženi.

Piše: Armin Emin Alikadić

Moderni Don Kihot je svaki onaj čovjek koji želi to da ostane, i koji želi da živi u skladu sa načelima koja su konvencionalno određena i zovu se ljudska prava, dostojanstvo i tome slično. Rekao sam, sve je više onih koji prihvataju smjer vjetra, jer banda gradi policijsku autoritativnu državu, gdje još malo nečeš smjeti ništa ni reći, jer standardi korupcije se lagano etabliraju. Troglavi tiranin bez ikakve opstrukcije vodi ovu zemlju u takvu propast da će se za 30-40 godina djeca rađati na kredit.

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Nije Bosna pod osmanlijama bila „tamni vilajet“, to je tek postala sada pod vlašču naših demokrata i socijaldemokrata, desničara i ljevičara (domačih). Vjetar je sve jači, a naše vođe lagano svode račune za 2013. godinu.

Harač

Pošto je u državi situacija takva da se fabrike koje uspješno posluju mogu nabrojati na prste dvije ruke, treba naći način kako da se napuni uvijek deficitarni budžet. Nekada davno Osmnsko carstvo je ubiralo harač (porez), bez da se iko posebno bunio. Danas, pošto je vlast takav fenomen gdje se metode ne mjenjaju često ni kroz vijekove, vođe su našle konsenzus. Konsenzusa nema skoro nikad kada se trebaju donosti zakoni koji bi ovu državu vodili naprijed. Kad je stvar o otimanju od naroda, lako se slože sve tri glave bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Građani se neće buniti, to im je već jasno. Ne postoji ovdje ni građanin i trag građanskog društva. Ako se ponekad neka „građanska“ inicijativa i pokrene, znaj da je duboko politički instruisana. Predominantni strah ne dozvoljava bosanskom čovjeku bilo šta da pokuša, jer prvo će ispast budala „Don Kihot“, drugo ostat će i bez onoga što ima. Nema puno, ali preživljava, instinkti su u dobroj mjeri zadovoljeni.

Dakle, kako napuniti budžet koji je u vječitim nedostatcima? Porezi su odavno nametnuti, ali oni sami nisu dovoljni. Spisak poreznih dužnika koji duguju pedeset i više hiljada KM je poprilično dug.

Popriličan je spisak i ovih što duguju milion i više KM. Ali, pošto je ovo sve, samo ne pravna država, tajkuni su štičenici zakona i dobri prijatelji naših lidera. Samim tim reduciran je krug onih koji bi zaista trebali pod lupu zakona.

Ovih dana inspekcije hodaju po Sarajevu, intenzivno. Novogodišnje destinacije naših para-političara su mnoge i egzotične. Zato ne trebamo se ni čuditi što su inspekcije na terenu. Mada, kažu neće još dugo, navodno do 15-tog decembra, tad i inspektori valjda idu na zasluženi godišnji odmor.

Naši para-političari odoše ko zna gdje, a običan puk, snaći će se već….

[divider]

Tekst izražava stavove autora koji ih potpisuje, ne nužno i stavove portala Sarajevski.ba


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.