Domovino, sretan ti Dan nezavisnosti!
Ilustracija: Sarajevski.ba

Domovino, sretan ti Dan nezavisnosti!

Referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine održan je 29. februara i 1. marta 1992. godine, ovaj datum će ostati zapamćen u srcima svih Bosanaca i Hercegovaca kao datum koji označava nastanak nezavisne i suverene BiH.

Na republički referendum za utvrđivanje statusa Bosne i Hercegovine izašlo je i glasalo 64,31% građana s pravom glasa, a od toga je 99,44% glasalo “za” suverenu Bosnu i Hercegovinu.

Ovim referendumom Bosna i Hercegovina je dobila i međunarodno priznanje kao nezavisna država. U referendumu nije učestvovala Srpska demokratska stranka, koja je kontrolirala mnoga mjesta u kojima nije bilo dozvoljeno otvaranje glasačkih mjesta.

Prvog marta 1992. godine Bosna i Heregovina je proglasila svoju nezavisnost, a 6. i 7. aprila 1992. godine su zemlje članice Evropske zajednice i Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu.

Već tada srpske paravojne formacije postavljaju barikade u Sarajevu i drugim bosanskohercegovačkim gradovima u kojima dolazi i do oružanih sukoba.

Iako 22. maja 1992. godine BiH postaje članica Organizacije ujedinjenih naroda gotovo u isto vrijeme oružani sukobi u bh. gradovima prerastaju u pravo krvoproliće koje odnosi mnoge živote.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.