Difference Screen – putujuće kino u Kriterionu
Foto: Kriterion

Difference Screen – putujuće kino u Kriterionu

Difference Screen

Foto: Kriterion

Difference Screen – putujuće kino predstavlja program internacionalnih filmova, koji će se održati u art kinu Kriterion 9. i 10. februara, za vrijeme trajanja Sarajevske zime 2014.
Svi filmovi predstavljaju dio rastuće kolekcije savremenih filmskih umjetnika koji interesantnim portretima različitih mjesta i ljudi, odražavaju promjenjivu realnost.

Projekat je pokrenut u julu 2013. godine u Velikoj Britaniji i od tada su prikazivali filmove u 20 različitih zemalja, povećavajući simultano svoju kolekciju. Finalno prikazivanje i simbolično zatvaranje kruga planirano je u Bristolu 2015. godine.

Dvodnevni filmski program u Kriterionu obuhvatit će 20 filmova, uključujući It’s all just a little bit of history repeating režisera Nebojše Šerića – Shobe (BiH) koji govori o ubistvu Franza Ferdinanda prije tačno 100 godina, Mantra Gordane Anđelić-Galić (BiH) i Staging Actors / Staging Beliefs Renate Poljak (Hrvatska). Svaki od ovih filmova istražuje ili komentira različite aspekte historijskih promjena koje su se odigralena ovim prostorima. A Drone Wrapped Up in Flying Carpets Riaza Mehmooda (Pakistan/Kanada) je divna animacija o pronalaženju smisla života, a elokventni eksperimentalni film imenom My love for you, Egypt, increases by the day je priča inspirisana porukom na društvenoj mreži tokom ustanka u Egipt 2011. godine.

Projekcije počinju u 20.00h, sa ukupnim trajanjem od 80 minuta po danu.

Ulaz na projekcije je za sve posjetioce besplatan, a detaljni program možete pronaći na web stranici www.differencescreen.net


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.