Danas u Pragu sastanak o implementaciji presude ‘Sejdić-Finci’
Foto: Wikipedia

Danas u Pragu sastanak o implementaciji presude ‘Sejdić-Finci’

Sastanak lidera političkih stranaka iz BiH s predstavnicima Evropske komisije u vezi implementacije presude u predmetu „Sejdić-Finci“ bit će održan danas u Pragu.

“Savez za bolju budućnost BiH bi bio vrlo sretan kada bismo napravili spektakularno iznenađenje za naše građane i postigli dogovor, ali ja i dalje ostajem umjereni optimista. Trudit ćemo se da nađemo kompromis između dva potpuno suprotna stava”, kazao je Agenciji Fena predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić.

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž je kazao Feni da je ta stranka u kontinuitetu u ovim razgovorima bila aktivna i inicijativna, „predlagala i pozivala na dogovor i kompromis u interesu BiH i svih njenih građana i naroda, u interesu njene budućnosti i evropskog puta“.

“Mislimo da taj evropski put nema alternative i da je vrijeme da smognemo odgovornosti da i otkonimo diskriminaciju, a i izjednačimo poziciju konstitutivnih naroda. U tom kontekstu imamo veliku šansu. Koliko god to ponekad izgledalo daleko i teško, mislim da treba vjerovati”, kazao je Raguž.

Dodao je da treba raditi dalje i „svaki susret i razgovor iskoristiti da odemo korak naprijed“.

Član Predsjedništva SDP-a BiH Saša Magazinović je kazao Feni da SDP u Prag ide kao dio rješenja, a ne dio problema.

“Voljeli bi da na sve dogovore stavimo tačku u Pragu i konačno dođemo do rješenja”, kazao je Magazinović.

Po njegovim riječima, stav SDP-a BiH je od ranije poznat, a to je da sve ono što vodi Bosnu i Hercegovinu u EU, a pri tome ne znači dezintegrativne procese unutar BiH, za SDP je prihvatljivo kao osnova pa čak i kao rješenje.

“Ono što je najvažnije jeste da smo iza sebe stavili sva moguća rješenja koja podrazumijevaju crtanje karata i nadamo se da su to i svi ostali shvatili i da smo trenutno bliže rješenju nego što smo ikad bili, pa da je moguće čak da se ono postigne i u Pragu”, kazao je Magazinvić.

Član Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata Miroslav Mikeš ponovio je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci stav RS-a o provođenju odluke „Sejdić-Finci“, te dodao da se može razgovarati samo o onome što stoji u toj odluci.

Partneri u FBiH se, kaže, moraju dogovoriti, te do kraja aprila napraviti izmjene Izbornog zakona BiH kako bi mogli biti raspisani parlamentrani izbori koji bi bili legalni.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.