Danas je Dan Republike
FOTO: muzejavnoj.ba

Danas je Dan Republike

Nekad najpoznatiji praznik bivše države, Dan Republike, njenim raspadom završio je u historiji. Dan Republike obilježavao je proglašenje federativne Jugoslavije na 2. zasjedanju AVNOJ-a 1943. godine u Jajcu.

Drugo zasjedanje AVNOJ-a održano je 29. i 30. novembra 1943. godine i na njemu je donesena odluka da se Jugoslavija izgradi na federativnom principu, pod vodstvom samo jedne stranke – Komunističke partije Jugoslavije.

AVNOJ je uveo naziv maršala Jugoslavije i dodijelio ga partizanskom vrhovnom komandantu Josipu Brozu Titu. Funkcija predsjednika nove Jugoslavije povjerena je Titu, koji je ostao doživotni predsjednik Jugoslavije.

Mnogi ovaj datum pamte kao pobjedu antifašističke borbe nad silama mraka, ustaša, četnika, njemačkih nacista, talijanskih fašista, dan kad smo dobili slobodu i dan kad smo stvorili zajedničku državu kojoj su težili svi južnoslavenski narodi.

Dan Republike ostao je zvanični praznik u SR Jugoslaviji do 14. novembra 2002. godine, kada je ukinut odlukom Savezne skupštine.

Nekad omiljen državni praznik 1987. godine je, opjevalo i legendarno Zabranjeno pušenje. Nostalgičarima su danas ostali stihovi: “Danas je Dan Republike i stari je popio malo, na televiziji Lepa Brena i stari se sjeća ratnih vremena…”.

http://youtu.be/bEdVyh8mGIY


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.