Sretan Dan nezavisnosti!
Foto: Admir Kuburović, Sarajevski.ba

Sretan Dan nezavisnosti!

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježava se 01. marta još od 1992. godine.

Slijedeći mišljenje Arbitražne komisije, Skupšitna SR Bosne i Hercegovine donijela je odluku o raspisivanju referenduma, koji je prema ovoj odluci trebao biti održan 29. februara i 01. marta 1991. godine.

Pitanje o kojem su se građani SR Bosne i Hercegovine  trebali izjasniti bilo je: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba i Hrvata i pripadnika drugih naroda u koji u njoj žive?

Od ukupnog broja građana koji su izašli na referendum, njih 2.073.568, za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu izjasnilo se 2.061.932 ili 99.44% građana.

Bosna i Hercegovina poslije rezultata referenduma proglašava svoju nezavisnost, nakon čega srpske paravojne snage, kao odgovor, postavljaju barikade u Sarajevu ali i drugim bosanskohercegovačkim gradovima u kojima počinje agresija na građane BiH.

Agresija je trajala sve do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, u kojem je BiH priznata kao samostalna i  suverina  država.

Skupština Republike Bosne i Hercegovine u Sarajevu 28. februara 1995. godine  proglasila je 1. mart Danom Nezavisnosti Bosne i Hercegovine.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.