Damir Marjanović o školstvu u Sarajevu
Foto: Sarajevski.ba

Damir Marjanović o školstvu u Sarajevu

Damir Marjanović, sada već bivši ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) govorio je o razlozima zbog kojih je podnio ostavku na tu funkciju.

Podsjećamo, Marjanović je još 21. maja podnio neopozivu ostavku, ali Skupština ga nije razriješila te funkcije. Te funkcije se “riješio” tek nakon što pet dana nije dolazio na posao, nakon čega je dobio otkaz. Stvar je, kako kaže, vrlo jednostavna:

“Mnogi su govorili da je to neka politička priča, radi nekih budućih skupljanja poena itd. Ne. 21. 5. desile su se demonstracije. Jedina stvar koju sam ja sebi dao jeste da ću se povući sa pozicije kada moje kolege, prosvjetni radnici, izađu na ulice – i to se desilo. U mojim očima, prema mojim pravilima, mojim uzusima, ja nisam u tom momentu ispunio očekivanja koja je ministar morao da ispuni i ja sam otišao”, rekao je Marjanović za RSE.

Za vrijeme dok je obnašao funkciju ministra obrazovanja, nauke i mladih u sarajevske škole uveden je predmet Turski jezik kao drugi alternativni jezik koji učenik može izabrati. Trenutno je situacija u školama Kantona Sarajevo takva da se engleski uči kao prvi strani jezik, dok je izbor drugoga stranoga jezika najčešće sveden na francuski, njemački i arapski, a od sada učenici mogu da uče i turski jezik.

Bivši ministar se osvrnuo i na alternativni predmet Vjeronauci i Kulturi religija – Zdravi životni stilovi, koji je uveden u sarajevske škole. To je projekat Asocijacije XY, koji su, kako kaže Marjanović, objedinili šest oblasti – od nutricionizma, inkluzije, tjelovježbe, reproduktivnoga zdravlja, etičkih principa, ponašanja u društvu, izazova za mlade ljude.

Pozitivno je Marjanović odgovorio na pitanje, da li i koliko pojedinac može uraditi nešto pozitivno u sistemu kakav je u Kantonu Sarajevo već 20 godina?

“Ja moram priznati da ja nisam imao nikakav otpor unutar vlade. Mnogi bi voljeli da čuju da ja sad skočim na svoje bivše kolege i govorim da su loši. Onoga momenta kada sam se ja osjetio iznevjeren u suradnji, u nekim svojim principima, ja sam i napustio taj tim”, kazao je Marjanović.

Kompletan intervju s Damirom Marjanovićem možete pročitati na slobodnaevropa.org.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.