Centrotrans podnosi prijavu: Općine učestvuju u popravci Grasovih vozila
Foto: Sarajevski.ba

Centrotrans podnosi prijavu: Općine učestvuju u popravci Grasovih vozila

Centrotrans Eurolines odlučio je izdati saopćenje kako bi istakli svoje nezadovoljstvo. Naime, navode kako u posljednje vrijeme, suprotno zakonu o budžetu i fiskalnim propisima, pojedine općine preuzimaju obavezu popravke vozila, nabavke rezervnih dijelova, autoguma za javna komunalna preduzeća. Samim tim neosnovano troše sredstva poreskih obveznika.

U saopćenju Centrotransa se navodi:

[box type=”shadow” ]Mještani Velešića već tri godine nemaju obezbijeđen prevoz iako uredno kupuju mjesečne karte. Navedeni prevoz treba da obavlja Gras, što on ne čini iz poznatih razloga. Pokrenuta je inicijativa na OV-u Novo Sarajevo da se ova općina uključi u popravku barem jednog vozila. Kao kompanija koja se bavi prevozom putnika u KS-u u potpunosti razumijemo probleme sa kojima se građani ove mjesne zajednice svakodnevno susreću i spremni smo preuzeti obavljanje ove linije bez ikakve pomoći općina. Obratit ćemo se Konkurencijskom vijeću kako bismo prijavili ovaj slučaj, ali i razmotrili mogućnost podnošenja krivične prijave protiv odgovornih.

Smatramo da inicijativa na OV-u Novo Sarajevo nije u skladu za pravilima trošenja budžetskog novca ni Zakona o konkurenciji, jer te linije nisu ponuđene drugim prevoznicima koji ih mogu obavljati bez pomoći općina, države ili drugih vrsta donacija i pri tome zadovoljiti potrebe putnika. Dokaz i potvrda navedenog je i bahat odnos Grasa kada je u pitanju linija Ilidža – Sokolović-Kolonija, gdje nisu obavljali redovan prevoz u periodu od tri mjeseca, a kada je Centrotrans Eurolines, na osnovu zahtjeva građana, preuzeo obavljanje navedene linije isti su obezbijedili vozilo te liniju počeli obavljati redovno uporedo sa našim redom vožnje.

Postavlja se pitanje na koji način su obezbijedili autobus, sredstva i gorivo kada im u prethodnom prihodu prihod sa ove linije nije mogao pokriti ni troškove goriva.[/box]


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.