Casey: Potrebna prilagođavanja Dejtonskog sporazuma
Foto: Sarajevski.ba

Casey: Potrebna prilagođavanja Dejtonskog sporazuma

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Nigel Casey kazao za Fenu da su potrebna prilagođavanja Dejtonskog sporazuma, ako Bosna i Hercegovina želi da bude funkcionalna država, koja je u mogućnosti da se pridruži Evropskoj uniji.

“Jedan važan primjer za to je sada razgovor o promjeni Ustava da bi se implementirala presuda Sejdić-Finci. Postoji i drugi broj područja na kojima će se trebati raditi da se bude napredavalo u procesu evropskih integracija”, rekao je Casey i naglasio da je najvažnije da se s tim procesom krene.

Time bi se, kaže, dobio jedan predvidiv okvir o tome šta nosi budućnost i u kojem bi bilo lakše riješiti ova pitanja.

Datum kada je prije 18 godina parafiran Opći okvirni sporazum za mir u BiH, 21. novembar, u RS-u je republički praznik, a u Federaciji BiH nije.

Britanski ambasador kaže za Fenu da nedostatak uspjeha da se postigne dogovor i o pitanju zajedničkih praznika je odraz opće situcije u BiH.

“Nažalost, ljudi su još usmjereni na pitanja otprije 20 godina, umjesto da se okrenu i pogledaju šta se to može postići u narednih 20 godina i dalje od toga”, kazao je Casey.

Britanski ambasador stoga ističe da je vrijeme da se u BiH postigne dogovor o zajedničkim praznicima i o spektru drugih važnijih pitanja.

Smatra da BiH nije u potpunosti implementirala Dejtonski sporazum, kojim je uspostavljen mir, što, naglašava, nije malo dostignuće tog sporazuma i to se ne treba zaboraviti.

Ali, ukazuje da su se mnogi nadali da će se postići mnogo više napretka na evropskim integracijama BiH, u čemu su dobar primjer susjedne zemlje.

Takva vrsta predanosti, kaže, želi da se vidi i od političkih vođa u BiH.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.