Budućim novinarima pružena nesvakidašnja prilika
Foto: Selma Pleho, Sarajevski.ba

Budućim novinarima pružena nesvakidašnja prilika

U organizaciji USAID BiH, Internews i Mediacentra Sarajevo održana je četvrta po redu edukacija pod nazivom „Novinarstvo 2.0: Multimedijalna produkcija i online mediji“. Studenti žurnalistike iz BiH imali su priliku proširiti svoje teorijsko znanje treningom kroz koji su učili sve elemente bitne za jednog novinara kao što su fotografiranje, snimanje videa, pisane forme, montaža, data novinarstvo i mnogo drugih stvari.

Ovogodišnjih deset učesnika kreiralo je svoje web platforme te ih upotpunili videozapisima, mapama, galerijama i tekstom. Zahvaljujući edukaciji naučili su osnove snimanja video zapisa, intervjua, eseja, fotografije, mapiranja i mnogo drugih stvari. Učesnici su čak nakon predavanja o mobilnom novinarstvu uživo izvještavali o debati „Sportsko novinarstvo: dio problema ili dio rješenja“ preko twittera i facebooka. Predavači koji su doprinijeli da ovaj projekat dobije na kvaliteti su Emir Ferizović, Imrana Kapetanović, Adi Sarajlić, Aida Mia Alić, Pero Cigelj, Haris Ferizović i Maja Ćalović. Trudili su se što detaljnije objasniti materiju, te su nesebično pomagali, savjetovali, dijelili kritike i pohvale. Nakon desetodnevnog treninga svi učesnici odlaze u drugi grad na praksu zahvaljujući određenom broju medija u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci i Tuzli koji su otvorili svoja vrata za mlade ljude željne znanja.

S obzirom da je ovo vjerovatno jedna od posljednjih generacija koja je imala ovaj tip edukacije, jučer 21.03.2014., sastali su se svi koji su učestvovali u ovom programu. Imali su priliku razmijeniti iskustva, te primiti savjete od iskusnih ljudi kao što su Ozren Kebo i Aldin Arnautović.

U nastavku možete pogledati amaterski video i web platformu od dva učesnika ovog programa.

 


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.