Bosanci i Hercegovci sretan vam Dan državnosti
Foto: Denis Ruvić/Sarajevski.ba

Bosanci i Hercegovci sretan vam Dan državnosti

Ti si, o zemljo Bosno, ljepota u mojim očima, čežnja u mom srcu, vječnost u mom duhu. Ti s, ja, o zemljo Bosno i da nije tebe, ni mene ne bi bilo. A da nije sinova tvojih ni tebe ne bi bilo“ – Enes Kišević

Prije tačno sedamdeset godina, na današnji dan naša domovina Bosna i Hercegovina obnovila je svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine kada je potpala pod upravu Osmanske imperije.

Muzej ZAVNOBIH, Mrkonjic grad

Foto: Historija.ba

U Varcar Vakufu, danas poznatom kao Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine). Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne. Treba dodati da je ovu odluku potvrdilo i izglasalo 247 vijećnika ZAVNOBiH-a, svih bh. naroda.

Bosna i Hercegovina je, odlukom na ovom zasjedanju, definirana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Odluka kaže kako BiH „nije ni srpska, ni hrvatska a ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska“ te će u njoj biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata. Takođe je postala jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Nakon nekoliko dana pomenuta odluka ZAVNOBiH-a je potvrđena i ozvaničena na Prvom zasjedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije, u Jajcu.

Bosna i Hercegovina je nakon oslobođenja 1945. godine dobila zastavu i grb, koji su bili njeni prepoznatljivi i glavni simboli za vrijeme socijalizma, sve do 1992. godine i početka agresije na BiH.

Ti sanjaš svoju Bosnu s podjelama i sukobima, ja ne prestah sanjat svoju Bosnu satkanu od snova i nada…Ti se ne prestaješ pitati, tko si ti, i što si ti, o zemljo Bosno. A ja znam, ti si ja, o zemljo Bosno. Ti si moj vid i moje srce.“ – Enes Kišević

 

SVIM BOSANCIMA I HERCEGOVCIMA SRETAN 25. NOVEMBAR –
DAN DRŽAVNOSTI NAŠE JEDINE DOMOVINE BOSNE I HERCEGOVINE!


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.