Bliži li se kraj dominaciji Samsunga i Applea?
Foto: Samir Cacan, Saranevski.ba

Bliži li se kraj dominaciji Samsunga i Applea?

Ikao je Samsung nedavno predstavio Galaxy S6 i S6 Edge „pametne telefone“ , koji su osvojili Top Tech nagradu za najbolji „pametni telefon“ na MWC 2015. godine direktor Cyanogen Kirt McMaster, firme koja je najveći proizvođač softvera za smartphone, smatra da Samsung morati učiniti više od toga da bi zadržao svoje mjesto u duopolu koji drži sa Appleom.

U nedavnom intervjuu za Business Insider, McMaster govori o niskobudžetnim uređajima iz firmi kao što su Beijing Xiaomi Technology Co., Ltd. i MicroMax čiji proizvodi mogu utjecati na smanjivanja tržišnog udjela današnjih najboljih firmi kao što su Samsung i Apple.

CyanogenMod je u neslužbeni firmware za mobitele i tablete, koji se bazira na otvorenom kodu samog Androida. On, za razliku od Androida firmwareu, u uklanja one nepotrebne programe i funkcije.

McMaster kaže da će u skorije vrijeme Samsung stići ista sudbina NOKIA-e i BlackBerry-a, firme koje nisu blagovremeno djelovale kako bi ostale relevantne u smartphone prostoru. Iste probleme mogao bi imati i američki Apple koji nije spreman na duge staze takmičiti se s jeftinim telefonima.

Cyanogen je nedavno sklopio ugovor sa Qualcommom, firmom koja proizvodi čipove za gotovo sve telefone osim iPhonea. Qualcomm nudi proizvođačima upotrebu Cynogen softvera, riječ je o popularnom CyanogenMod za svaki uređaj koji koristi njihove čipove.

Ovaj uređaj će omogućiti manjim firmama koje proizvode jeftine, ali veoma kvalitetne uređaje, da se uzdignu ka vrhu. Jedna od njih je MicroMax koji je uzeo Samsungovo mjesto u Indiji kao jedan od vodećih proizvođača smartphonea i to samo za 8 mjeseci.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.