Bećirević: Nakon presude Jurišiću, imamo razloga za zabrinutost
FOTO: sdp.ba

Bećirević: Nakon presude Jurišiću, imamo razloga za zabrinutost

FOTO: sdp.ba

FOTO: sdp.ba

Neprijatno sam iznenađen vijestima koje su jučer stigle iz Beograda jer smo mi u BiH iskreno zainteresirani da razvijamo dobre odnose s Republikom Srbijom na bazi ravnopravnosti, kazao je u izjavi za Agenciju Fena predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović upitan da prokomentira presudu Iliji Jurišiću.

Dodao je da je tokom posjete Beogradu koja je realizirana prije nekoliko sedmica vrlo jasno poručio zvaničnicima Republike Srbije da BiH Srbiju neće mjeriti po “slatkorječivom vokabularu već isključivo prema djelima”.

“Nažalost, sudeći po konkretnim potezima izgleda da iz Srbije ne dolaze onakvi tonovi kakvi bi trebali da budu ukoliko želimo istinski normalizirati odnose i rješavati otvorena pitanja. Ova presuda Jurišiću za događaj koji se zbio na teritoriji suverene i međunarodno priznate države BiH neće, sasvim sigurno, doprinijeti poboljšanju odnosa između dvije države. Kada tome dodamo i neke druge trendove moram reći da ima razloga za zabrinutost kazao je Bećirović.

Dodao je da će novu presudu pažljivo iščitati te da svi organi u BiH trebaju zauzeti stav o ovom pitanju.

“Ovdje prije svega mislim na Predsjedništvo BiH, izvršne i zakonodavne organe vlasti, a koji trebaju na odgovarajući način svima dati do znanja kako se susjedne države mogu odnositi prema državljanima BiH” istakao je Bećirović.

Vijeće Višeg suda u Beogradu izreklo je jučer presudu kojom je Ilija Jurišić osuđen na 12 godina zatvora po optužnici koja ga tereti za stradanje vojnika bivše JNA u Tuzli u maju 1992. godine, a u predmetu poznatijem pod nazivom “Tuzlanska kolona”.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.