ASU formirala Komisiju za prevenciju seksualnog uznemiravanja
Foto: ASU

ASU formirala Komisiju za prevenciju seksualnog uznemiravanja

Kampanja Nisam tražila, a koja je pokrenuta nakon što je srbijanska glumica Milena Radulović optužila za silovanje uglednog profesora i reditelja Miroslava Aleksića, za veoma kratak period prikupila je brojna traumatična svjedočanstva žena kako iz regije, tako i iz Bosne i Hercegovine.

Među prozvanim, iako anonimno, bilo je i nekoliko uposlenika sarajevske Akademije scenskih umjetnosti.

Ubrzo su iz ove ustanove pozvali sve koji su iskusili uznemiravanje da to prijave u nadležne institucije ili menadžmentu ASU.

Danas su se iz Akademije ponovo oglasili saopštenjem koje prenosimo u cjelosti:

Potaknuti postovima na Facebook stranici Nisam tražila mi, uposleni na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, pozivamo i ohrabrujemo sve koji su iskusili uznemiravanje da to prijave u nadležne institucije ili menadžmentu ASU. Reagujući instantno, ASU Sarajevo je formirala prostor od povjerenja za sve studentkinje i studente i zaposlenicima da prijave sva eventualna nedolična ili nasilna ponašanja. U tom kontekstu, ASU se obavezuje da svako takvo ponašanje oštro sankcionira. Na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu nema tolerancije prema bilo kojoj vrsti zloupotrebe, zlostavljanja niti uznemiravanja. Nastavićemo sa poštivanjem digniteta svakog pojedinca, i etika će biti uvijek osnova našeg rada kao i do sada.

Akademija scenskih umjetnosti pozdravlja inicijativu naših alumne "Nisam tražila". U skladu sa prethodnim saopštenjem poduzimamo vrlo konkretne i hitne korake u cilju zaustavljanja i prevencije seksualnog, i svakog drugog oblika uznemiravanja unutar naše institucije.

Kao što smo već najavili-e, oformili-e smo Komisiju za prevenciju seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja u sastavu: prof. Srđan Vuletić, dekan; prof. Admir Glamočak, šef Odsjeka za glumu; prof. dr. Elma Tataragić, Prodekanesa za međunarodnu saradnju, naučni i umjetničko-istraživački rad; van. prof. mr. Jovan Marjanović, šef Odsjeka za produkciju i menadžment u scenskih umjetnostima; prof. Ermin Bravo, Odsjek za glumu; ass. Selma Spahić, Odsjek za režiju; Mia Avdagić, prodekanesa za studentska pitanja i Kristina Jeličanin, predstavnica studenata-ica.

Nakon sastanka Komisija donosi sljedeće zaključke:
 
1. Akademija scenskih umjetnosti čvrsto stoji iza politike nulte tolerancije na svaki oblik diskriminacije, uznemiravanja i seksualnog uznemiravanja

2. Akademija scenskih umjetnosti obavezuje se na podizanje svijesti o diskriminaciji, uznemiravanju i seksualnom uznemiravanju, te će hitno započeti sa kontinuiranom tematskom edukacijom kompletnog kolektiva i studenata-ica

3. Komisija kreira prostor od povjerenja imenujući Savjetnika-ce za prevenciju seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja u sastavu:

ass. dr. Nebojša Jovanović, diplomirani psiholog i doktor rodnih studija
kontakt: nebojsa.jovanovic@asu.unsa.ba

prof. Dženana Kalaš, stalna sudska vještakinja pedagoško-psihološke struke i psihoterapeutica
kontakt: dzenana.kalas@asu.unsa.ba

Mia Avdagić, prodekanesa za studentska pitanja
kontakt: mavdagic@asu.unsa.ba
 
Ohrabrujemo sve naše studente-ice i alumni-e da se jave savjetniku-ci, po svom izboru, i da nam pomognu da što prije utvrdimo činjenice. Savjetnik-ce će Vam pružiti stručnu pomoć pri proceduri pokretanja prijave povrede Etičkog kodeksa Univerziteta u Sarajevu. Savjetnik-ce se obavezuju na čuvanje privatnosti i povjerljivost.
 4. Akademija scenskih umjetnosti se obavezuje da će u skladu sa prijavama pokrenuti adekvatne diciplinske postupke prema pozitivnim propisima.

Za Akademiju scenskih umjetnosti je prioritet stvaranje slobodnog, sigurnog, ravnopravnog i nenasilnog okruženja za obrazovanje vrhunskih umjetnika-ica i poduzet ćemo sve korake da to i ostvarimo. 

Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.