Aktivisti, nakon Foče, preuzeli spomen-ploču i iz Konjica
Foto: Facebook / Jer me se tiče

Aktivisti, nakon Foče, preuzeli spomen-ploču i iz Konjica

Delegacija Inicijative “Jer me se tiče”, nakon Foče, preuzela je i od Komunalne policije Konjic spomen-ploču žrtvama ratnih zločina na području tog grada, koja je postavljena gerila-akcijom, u noći sa 25. na 26. oktobar. Spomen ploča je uklonjena dan nakon postavljanja zbog “neposjedovanja dozvole za postavljanje.” Aktivisti su bili zatečeni informacijom da su dužni platiti “troškove uklanjanja” memorijala, a u skladu sa odlukom Općine Konjic.

“Spomen ploču namjeravamo ponovo postaviti, nakon što službeno zatražimo odobrenje od Općine Konjic, kao što smo to uradili i u Foči. Žrtve ratnih zločina su jednake svuda, od Vijetnama, preko Konga do Kolumbije, pa tako i u BiH. Međutim, osnovni problem u ovoj zemlji je što lokalne i ostali nivoi vlasti to ne prihvataju, nego se žrtve dijele na ‘naše’ i ‘njihove’. Apsolutno sve porodice civilnih i žrtava ratnih zločina iz BiH imaju pravo na dostojanstveno obilježavanje stradanja svojih najmilijih”, saopšteno je iz Inicijative.

Podsjećamo, aktivisti Inicijative “Jer me se tiče” su ranije preuzeli ploču iz Foče, te tamošnjim vlastima uputili zahtjev za njeno ponovno postavljanje. Najavili su i da će u narednim danima otići po ploču u Bugojno, te da će i lokalnim vlastima u tom gradu uputiti zvanični zahtjev za njeno postavljanje.

Spomen ploče žrtvama ratnih zločina postavljene su u noći sa 25. na 26. oktobar u Bugojnu, Konjicu i Foči. Uklonjene su dan nakon postavljanja, akcijom lokalnih vlasti.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.