Akcija za spas Spomen-parka Vraca
Foto: S.C. / Sarajevski.ba

Akcija za spas Spomen-parka Vraca

Narednih dana sarajevski Historijski muzej i AIESEC, sa volonterima, kreću u “radnu akciju” čišćenja i uređivanja Spomen-park Vraca.

U toku posljednjeg rata Spomen-park Vraca je pretrpio teška oštećenja, a zbog nebrige vlasti, devastacija je nastavljena i u postratnom periodu.

Svjedoci su pričali da su kamenje i poneko slovo sa natpisa odnosili čak i vojnici UNPROFOR-a kao suvenir. Danas park obilaze sakupljači sekundarnih sirovina kupeći ono što je preostalo, piše Oslobođenje.

Spomen park Vraca u Sarajevu je historijsko-memorijalni kompleks i simbol sjećanja na poginule sugrađane. Nalazi se na obroncima Trebevića, na jugu grada Sarajeva, na prostoru gdje je austro-ugarska 1898. godine izgradila vojnu tvrđavu. Godine 1981. godine izgrađen je historijsko-memorijalni kompleks i upisana imena 9091 Sarajlije koji su stradali kao žrtve fašističkog terora na brojnim stratištima i koncentracionim logorima. Spomen-park Vraca 2005. godine proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Nada u obnovu ovog parka ipak postoji. Akciju koju provode gore pomenuta udruženja i muzej, pod nazivom VRACA Revoluc-I-JA spaja institucionalni rad sa entuzijazmom nevladinog sektora.

Vraca RevolucIJA

Foto: Facebook

Njihov cilj: u toku nadolazećeg vikenda očistiti spomen-park Vraca i skrenuti pažnju na devastaciju zajedničke kolektivne memorije.

Akcija počinje u petak 5. augusta u 10 sati okupljanjem volontira i postavljanjem improvizirane ruke devastiranom spomeniku Ženi borcu. Nakon obraćanja koordinatora slijedi akcija čišćenja. Od 17:45 je planirano fotografisanje sa spomenikom Radojki Lakić, te umjetnički performansi i intervencije u prostoru.

“Spomen-park je trenutno devastiran, zapušten i napušten. Izumire onom najgorom smrću: u pamćenju društva. Vjerovatno je najtužnije to što smo zaboravili na izlete, druženja i različita javna okupljanja koja su nekada organizirala u parku”, rekla je za Oslobođenje Elma Hodžić, kustosica Historijskog muzeja i voditeljica projekta.

Prema njenim riječima građani su pokazali veliku želju i volju da pomognu i za sada je prijavljeno više od 50 volontera.

Projekat također najavljuje i akciju selfie s Radojkom Lakić. Riječ je konačnoj prezentaiji rada kojim se želi reaktivirati naslijeđe.

“Žena borac je zapravo paradigma borbe Muzeja i mladih ljudi za očuvanje naslijeđa”, pojasnila je Hodžić koja vjeruje da će se radom i dobrim idejama oživjeti spomen-park i pokazati njegov potencijal.

O tome kako je zapušten Spomen-park Vraca portal Sarajevski.ba je pisao i ranije, a u nastavku pogledajte galeriju objavljenu tom prilikom. Stanje se ni danas nije nimalo promijenilo, dođite, uvjerite se da je tako i pomozite u dovođenju ovog spomenika

POGLEDAJ GALERIJU

Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.