Ajnadžić i Koldžo će primati bijeli hljeb
Foto: centar.ba

Ajnadžić i Koldžo će primati bijeli hljeb

Bivši načelnici sarajevskih općina Centar i Novo Sarajevo Nedžad Ajnadžić i njegov imenjak Koldžo će u narednih dvanaest mjeseci primati  platu u punom iznosu, takozvani bijeli hljeb, objavio je Raport, a informaciju je potvrdio i sam Ajnadžić.

U saopštenju koje je poslao medijima Ajnadžić je naveo da je zahtjev za ostvarivanje ove naknade podnio u skladu sa zakonom.

“Isto pravo imaju i savjetnici kao i predsjedavajući i dopredsjedavajući Općinskog vijeća.Isto pravo imaju funkcioneri i na višim nivoima”, naveo je Ajnadžiž i dodao: “Od troje savjetnika, koliko sam ih imao za vrijeme mandata, zahtjev za tzv. “bijeli hljeb” podnio je samo jedan. Kao načelnik potpisao sam ono što mi zakon i propisi nalažu. Njegovo pravo na naknadu plaće traje do šest mjeseci.”

On je istakao da svi koriste pravo koje su ranijih godina koristili i drugi funkcioneri Općine Centar.

Dakle, moja dužnost, kao načelnika, bila je da postupam u skladu sa zakonom i propisima koji su bili na snazi do kraja mog mandata. Tokom ove dužnosti, a i na prethodnim funkcijama i dužnostima, uvijek sam se trudio i zalagao da značajna sredstva izdvojimo za pomoć onima kojima je najpotrebnija, ali i da doniramo opremu i sredstva različitim ustanovama i pomognemo svima koliko god je to bilo moguće.

Za humanitarne svrhe?

Sada već bivši načelnik Općine Centar je istakao aludirao kako će novac od bijelog hljeba ići u humanitarne svrhe.

“O svom ličnom humanitarnom radu i pomaganju drugim građanima koji su u nevolji ne želim govoriti je takve stvari nikada nisam koristio u svrhu lične ili političke promocije, ali građanima garantujem da će i ovaj novac koji dobijem ići tamo gdje je najpotrebniji”, istakao je Ajnadžić.Prema podacima Raporta bijeli hljeb će primati i bivši načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo.

(Ne)prijavljena imovina

Prema podacima CIN-a, Ajnadžić ima dvije kuće u Vogošći i Sarajevu, a suvlasnik je i vikendice na Nišićkoj visoravni. Također, on i supruga imaju dva stana. Također, vlasnik je firme Ajnex koje se bavi trgovinom, ugostiteljstvom i pružanjem usluga. Firma Ajnex je osnivač i vlasnik privatne predškolske ustanove Osmijeh.

Koldžo je, prema podacima CIN-a, u Imovinskom kartonu iz 2016. godine naveo da posjeduje stan u porodičnoj kući, i da je u toku ostavinski postupak. Također je naveo da posjeduje jedan dulum zemljišta koje je naslijedio.

Prema zemljišnoknjižnim dokumentima, suvlasnik je skoro dva duluma zemlje u Sarajevu. Njegova supruga Aida ima sedam duluma zemlje u općini Pale-Prača, a kćerka Nizama je sa mužem vlasnica stana u Sarajevu od 97 kvadrata.

U 2016. godini je vozio Volkswagen Touareg vrijedan oko 40.000 KM, a supruga Audija vrijednog 7.000 KM. Prijavio je također dionice Instituta za hidrotehniku vrijedne 10.000 KM.

Međutim, prema informacijama do kojih je došao Raport podnesena je krivična prijava protiv ova dva, sada već bivša načelnika, ali i aktuelnog načelnika Trnova Ibre Berila.

Prilikom provjere, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, uočio određena neslaganja u prijavljenom stanju imovine ovih načelnika. Njih trojica nisu prijavili imovinu koja je mahom registrirana na supruge, sinove, rođake, roditelje.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.