Adobe napravio aplikaciju koja fotografije dokumenata pretvara u .pdf zapise

Adobe napravio aplikaciju koja fotografije dokumenata pretvara u .pdf zapise

Kompanija Adobe jučer je predstavila novu aplikaciju za iOS uređaje – Adobe Scan. Kao što sam naziv govori, radi se o aplikaciji koja pretvara vaše fotografije dokumenata u lijepe i lako čitljive .pdf dokumente.

Radi se o kompaniji koja gotovo vlada tržištem kreativnih programa: oni su stvorili Photoshop, Illustrator, Premier Pro, Audition i još beskonačan niz takvih programa. Ipak, vjerovatno niste znali da je upravo Adobe Systems stvorio PDF, odnosno Portable Document Format format zapisa dokumenata. PDF je na tržištu već 23 godine i postao je glavni format dokumenata: možete ga poslati svakome, svi ga znaju i svi ga mogu otvoriti.

Tako da nije čudno što je Adobe lansirao ovu aplikaciju. Već se neko vrijeme nadamo vidjeti nešto poput ovoga. Adobe je očigledno najbolja kompanija unutar svog područja, pa je kvaliteta zagarantovana. Uostalom, ne trebamo ni isticati da su sve postojeće aplikacije te vrste zaista iritantne. Ili je dizajn loš, ili program ne zna ono što mi očekujemo da zna, a jedini način da se riješimo tih problema jest plaćanjem. I to ne tako malih cijena. Upravo zato i dan-danas koristimo metodu fotografisanja dokumenta.

Ali tome je sada došao kraj jer se u App Storeu jučer pojavio Adobe Scan. Ova aplikacija zna sve što treba znati, a uz to ima pregledan interfejs i lako se koristi. Vrlo je precizna, ima i dodatne pametne funkcije, a i potpuno je besplatna. Kada otvorite aplikaciju, odmah ćete vidjeti minimalistički interfejs s kamerom. Osim okidača, imate ikonu za blic, tipku za pregledavanje starijih fotografija i on/off tipku za automatsko prepoznavanje.

Ova posljednja opcija zaista je čarobna: uopšte ne trebate pritisnuti okidač jer program sam prepoznaje stranice i fotografiše ih. Ta funkcija može biti vrlo korisna, pogotovo ako želite skenirati veće količine dokumenata, poput knjige – jednostavno trebate listati stranice koje želite skenirati, a aplikacija odrađuje ostatak posla. Kada sve fotografišete, aplikacija obradi fotografije za nekoliko sekundi gdje ih prikaže u stanju za uređivanje. Ovdje se možete igrati s ivicama slika, okretati stranice, namještati redoslijed i slično. Kada napravite sve što trebate, samo pritisnete jednu tipku i vaš je PDF spreman.

Sve gotove dokumente možete vidjeti na jednom mjestu. Ako želite, možete ih odmah otvoriti u programu Adobe Acrobat (pod uslovom da ga imate), podijeliti cijeli dokument ili samo njegov dio, pa čak ispraviti greške koje ste ranije možda vidjeli. Aplikacija sama postavlja dokumente na Adobe Document Cloud, pa im možete pristupiti kad god vam zatrebaju. Štaviše, Scan ima i OCR funkciju i ako često radite s dokumentima na stranim jezicima, ova vam funkcija može biti korisna.

To je sve o aplikaciji Adobe Scan. Zaista se isplati imati je, pogotovo zato što je možete preuzeti besplatno na App Storeu.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.