Šesnaest godina od koncerta U2-a u Sarajevu
Foto: Historija.ba

Šesnaest godina od koncerta U2-a u Sarajevu

Bono Vox, pjevač grupe U2, je za vrijeme opsade Sarajeva obećao da će svirati u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a to obećanje ispunio je prije tačno šesnaest godina.

Foto: Historija.ba

Foto: Historija.ba

Iako su momci iz irskog benda bili spremni odraditi humanitarnu svirku, Sarajlije, koje su dolazile sebi od tek završenog rata, tražile su da to bude “obična” svirka s PopMart turneje, kako bi se barem na kratko osjeći dijelom normalne sredine.

Sarajlije su dobile sve, samo ne običan koncert. Šezdeset kamiona dovuklo je opremu koju su postavljali na čitavoj turneji: postavljen je LED ekran visine 50 metara, 30 metara velik svod i ogromno ogledalo u obliku limuna.

Bono je na binu, postavljenu na stadion Koševo, izašao u plavom mantilu s kapuljačom, poput boksera, i nastup započeo pjesmom Mofo.

Već nakon treće pjesme Bono je ostao bez glasa, ali je nastup završen uz pomoć publike. To mu se, kako je kasnije izjavio Bono, nikada ranije nije dogodilo i da bi na drugom mjestu vjerovatno bio izviždan, ali ne i u Sarajevu gdje je nagrađen aplauzom.

Ipak, naemotivniji trenutak bilo je izvođenje pjesme Miss Sarajevo, inspirisanom istoimenim dokumentarcem Billa Cartera. To je bio tek drugi put da U2 u javnosti izvodi tu pjesmu. Prvi put je to bilo 12. septembra 1995. godine u Modeni na humanitarnom koncertu Pavaroti i prijatelji.

Koncert su završili pjesmom Unchained Melody.

 

Bio je to prvi veliki koncert nakon rata u Sarajevu, a Sarajlije se i šesnaest godina kasnije nadaju da će U2 ponovo svirati u njihovom gradu.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.