GRAS založio osam tramvaja, 10 minibusa i 18 autobusa
Arhiv / Foto: Sarajevski.ba

GRAS založio osam tramvaja, 10 minibusa i 18 autobusa

Dug GRAS-a za PDV iznosi oko 6,8 miliona maraka, te je Kantonalna Skupština dala je suglasnost ovom preduzeću za zasnivanje založnog prava nad pokretnim stvarima po zaključcima sporazuma između GRAS-a i Uprave za indirektno oporezivanje BiH, javlja Oslobođenje.

Jusuf Bubica, kantonalni ministar saobraćaja u ostavci, istakao je da je jedini način da  Gras vrati ovaj dug je da se pokretna imovina založi. Uprava preduzeća će tako založiti osam tramvaja, 10 minibusa i 18 autobusa čija je vrijednost 16 miliona maraka.

“Uprava za indirektno oporezivanje kao uslov plaćanja na rate traži da vrijednost imovine koja se zalaže bude duplo veća od duga, odnosno skoro dva i po puta jer takvi su propisi, a to je i njima garancija da će moći naplatiti svoj dug. Pravobranilaštvo Kantona Sarajevo se na neki način ogradilo od ovog zahtjeva GRAS-a, ali ukoliko ne bismo dali saglasnost, GRAS-u bi odmah bili blokirani računi”, kazao je za Oslobođenje ministar Bubica.

Ukoliko GRAS ne bi na vrijeme vraćao rate voyila bi išla na aukciju.

Avdo Vatrić, v.d. direktor Grasa, kazao je da će sa saradnicima danas otputovati u Banju Luku na sastanak sa predstavnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

“Tražit ćemo rješenje da na najbolji način realizujemo ovaj sporazum i da nam kažu na koliko rata bi trebali vraćati dug. U zavisnosti od sastanka i zaključaka mi ćemo upoznati Upravu preduzeća i Skupštinu KS-a. Ništa nećemo raditi na svoju ruku”, istakao je u razgovoru za Oslobođenje Avdo Vatrić, v.d. direktor GRAS-a, koji će sa saradnicima danas otputovati u Banju Luku na sastanak sa predstavnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.