828. godišnjica Povelje Kulina bana
Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

828. godišnjica Povelje Kulina bana

Na današnji dan 29. augusta 1189. godine,  napisana je Povelja Kulina bana. Kulin ban je bio bosanski ban koji je vladao Bosnom od 1180. do 1204. godine.

Iz njegovog vremena sačuvan je prvi pismeni dokaz postojanja narodnog bosanskog jezika napisan pismom bosančicom, a predstavlja pravni zapis kojim se regulišu trgovački odnosi između srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva i Dubrovačke Republike. Radi se o Povelji Kulina bana, napisanoj 29. augusta 1189.

Prema riječima višeg kustosa Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine Amara Karapuša, Povelja je prvi nama poznati sačuvani dokument koji je izdala srednjovjekovna Bosanska kancelarija i kao takav je savršen primjer za proučavanje društvene, političke i ekonomske historije toga doba.

Ovaj dokument u sebi ima sve elemente koji jedan srednjovjekovni diplomatski dokument treba da sadrži u sebi. Drugi značaj povelje ogleda se u jezičkom segmentu jer daje uvid u jezik tog doba, na koji način se ljudi zvanično ophodili jedni prema drugima“.

Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

Pored izloženog, uvećanog primjera Povelje u prostorijama muzeja, Historijski muzej, na čelu sa direktoricom Elmom Hašimbegović, svake godine kroz drugačiji pristup obilježava godišnjicu povelje Kulina bana kroz izložbe, radionice pa čak i predstave te kreativne igrice za djecu.

Povelja je prevedena i na Brailleovo pismo te je tako omogućeno da slijepa i slabovidna lica sama dožive strukturu slova bosančice kao pisma, kazao je Karapuš.

Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

Danas jedan primjerak Povelje se nalazi u Sankt Peterburgu u Rusiji, pod okriljem Ruske akademije nauka i umjetnosti, a još dva primjerka, prepisa, u Dubrovačkom arhivu. Prema nekim historijskim izvorima, Povelja Kulina bana najvjerojatnije je ukradena 1830. godine.

Karapuš je rekao da je bilo pregovora sa Dubrovačkim arhivom, da njihov primjerak Povelje bude izložen u Sarajevu, ali nažalost do realizacije nije došlo.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.