Uskoro počinje treća faza obnove objekta Boško Buha
Foto: novosarajevo.ba

Uskoro počinje treća faza obnove objekta Boško Buha

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i Zorica Miličević v.d. direktorica Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo obišli su radove na rekonstrukciji objekta Boško Buha.

Obzirom na podatak da na području općine Novo Sarajevo živi oko 10. 500 djece uzrasta od 0 do 14 godina, Općina Novo Sarajevo je u cilju vraćanja prvobitne namjene objekta Boško Buha, a to je prostor sa obrazovno-kulturnim i društvenim sadržajima prvenstveno za djecu do 14 godina, krajem 2014. godine započela roknstrukciju ovog objekta.

U Centru “Boško Buha” predviđeni su sadržaji obrazovnog, kulturnog i društvenog karaktera koje čine: višenamjenski prostor za organizovanje izložbi, priredbi i sličnih manifestacija, multifunkcionalna sala sa pozornicom za koncerte, predstave i filmske projekcije, internet-kafe klub, sala za održavanje predavanja i promocija, prostor za organizovanje sekcija i kurseva, biblioteka i čitaonica, komunikacijski blokovi sa stepeništem i liftom, sanitarni čvorovi, te info pult sa garderobom. Na prvoj etaži će biti smješteni administrativni dio sa nizom kancelarija i salom za sastanke, galerija kao dio biblioteke, sale za organizovanje muzičkih, plesnih, baletnih, likovnih i sličnih aktivnosti, svlačionica, servisni prostor za rekvizite i sanitarni čvorovi.

Do sada su završene dvije faze radova, koje su podrazumijevale izvođenje građevinsko – zanatskih radova, te zatvaranje objekta u vrijednosti od 707.521 KM, dok se uskoro očekuje početak izvođenja treće završne faze radova, koja obuhvata izvođenje finalnih radova sa nabavkom tehnološke opreme.

Vrijednost treće faze radova je 1.300.000 KM, a rok realizacije je do naredne budžetske godine. U Budžetu za 2016. godinu Općina Novo Sarajevoza ovu fazu radova izdvojila sredstva u iznosu od 800. 000 KM, a preostala sredstva će biti planirana u Budžetu za narednu godinu.

Ovaj projekat jedan je od značajnijih projekata Općine Novo Sarajevo i kao takav dio je revidirane Strategije razvoja Općine Novo Sarajevo do 2023. godine.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.