Trideset novih konduktera u javnom gradskom prevozu
Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

Trideset novih konduktera u javnom gradskom prevozu

Uskoro bi 30 novih kontrolora Javnog komunalog preduzeća GRAS trebali početi sa radom u javnom gradskom prevozu. Kontrolori su prošli obuku i položili certifikate za državnog službenika i za zaštitara.

Nakon što dobiju opremu trebali bi početi sa radom, a nova odijela koja će nositi kontrolori će biti plave boje sa logom JKP GRAS.

Među 30 ljudi koji su prošli obuku ima i pet žena.

Avdo Vatrić, direktor JKP GRAS je za Oslobođenje rekao da će nakon obuke prve grupe novih kontrolora biti organizovana obuka još 30 uposlenika GRAS-a. On se nada da će se ovim putem povećati svijest građana o kupovini karata u javnom gradskom prevozu.

Na svijest građana će sigurno utjecati i novi Zakon o obavezama i ovlaštenjima kontrolora operatera javnog prijevoza putnika u KS-u prema kojima putnik plaća kaznu od 50 KM ukoliko nema kartu. Za neplaćenu kaznu piše se kaznena prijava pri čemu putnik plaća dodatne sudske troškove i mandatnu kaznu.

Ukoliko putnik pored neposjedovanja karte odbije predočiti dokumente, kontrolor ima pravo pozvati pripadnike MUP-a Kantona Sarajevo koji će preuzeti obavezu da postupi po zakonu.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.