Okružni sud u Hagu: Holandija je odgovorna za Srebrenicu
Foto: Tanjug

Okružni sud u Hagu: Holandija je odgovorna za Srebrenicu

Okružni sud u Hagu donio je presudu po kojoj je država Holandija odgovorna za smrt više od 300 ljudi u Srebrenici tokom rata 1995. godine.

“Država je odgovorna za gubitak koji je pretrpjela rodbina muškaraca koje su bosanski Srbi deportovali iz logora holandskog bataljona u Potočarima, u popodnevnim satima 13. jula 1995. godine.”, navodi se u presudi holandskog suda, a prenosi AFP.

Rodbina žrtava je pokrenula tužbu, okrivljujući holandske mirovne snage za to što nisu zaštitile hiljade Bošnjaka ubijenih u Srebrenici.

Prošle je godine holandski sud presudio da je Holandija odgovorna za smrt trojice Bošnjaka u Srebrenici. 

Dopisnica BBC-a iz Den Haaga Anna Holligan navela je  da ova presuda ima ogroman značaj, ali je i uvreda za žene koje su je pokrenule jer se njome Holandija smatra samo djelimično odgovornom za ubistvo 300 od više od 7.000 muškaraca i dječaka. 

Prema riječima advokata, Semira Guzina, nije bitno koliko je ljudi, bitno je da je utvrđena odgovornost Holandije u jednom građansko-pravnom i civilno-pravnom smislu.

Nakon pravosnažne presude, navodi se da država Holandija mora prihvatiti izvjestan stepen odgovornosti, te da mora isplatiti odštetu porodicama 300 srebreničkih žrtava.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.