FOTO: Braća iz Sarajeva u 4L Renaultu kreću u avanturu do Maroka

Dva brata iz Sarajeva, Armin i Haris Alikadić, odlučili su se na jedan sasvim neobičan i za naše uslove prilično skup, ali humanitarni projekat.

Armin i Haris su odlučili da u učestvuju na takmičenju „4L Trophy“, sportsko-humanitarnom projektu u kojem svi učesnici voze 4L Renault.

Ovo takmičenje je inspirisano reli utrkom Pariz-Dakar, a učesnici će voziti od francuskog grada Biarritz, u blizini Bordeauxa, preko Španije, Gibraltara i marokanskih pustinja do Marakeša.

U ovoj utrci, koja je prvi put organizovana 1998. godine, danas učestvuje oko 4000 studenata u 2000 4L Renaulta.

„Cilj je pomoći djeci Maroka. Takmičari u 2000 automobila nose po stotinu kilograma humanitarnog materijala koji se direktno uručuje djeci u Maroku. S druge strane, UNICEF će dobiti 70 posto novca od participacije, a od toga će se graditi infrastruktura u Maroku“, rekao je Armin za Sarajevski.ba.

Ideju za učešće Haris je dobio tokom boravka u Latviji gdje je upoznao Francuze koji su mu predložili učešće na „4L Trophyju“.

Samo učešće u ovoj utrci braća su morala platiti 3200 eura, a o tome kako su došli do novca i automobila govorili su za naš portal.

„Isprva Haris, moj mlađi brat, je bio skeptičan, ali smo nakon razgovora ipak odlučili aplicirati na nekoliko adresa. Dobio je pozitivan odgovor od svog fakulteta u Izmiru koji je dao 5000 eura. Od tih para smo platili učešće i kupili automobil“, rekao nam je Armin koji je istakao da im nedostaje još 2000 eura kako bi u potpunosti bili spremni za učešće.

Riječ je o izuzetno zahtjevnom i dugom putovanju. Braća će morati prijeći preko 9000 kilometara, a većinu puta će voziti Armin.

„Haris je tek nedavno položio vozački tako da ću ja najviše voziti. Ipak, ima dovoljno vremena da se i on pripremi za tu utrku“, kazao je Armin koji je iskusan vozač, ali koji se ne razumije pretjerano u automobile, ali mu to ne predstavlja nikakav problem.

[caption id="attachment_33605" align="aligncenter" width="900"]Renault 4 Foto: Denis Ruvić, Sarajevski.ba[/caption]

„Znam zamijeniti vodu i provjeriti ulje“, šaljivo je rekao Armin i nastavio: „Ne bojimo se. Iskreno, ja jedva čekam da krenemo. Najveći izazov će nam biti da stignemo do Francuske, odakle će sve biti lakše. Ako se šta desi na putu do Bordeauxa to će biti neugodno, a u utrci ćemo imati pratnju safety cara i helikoptera, tako da ne brinem“, rekao je za Sarajevski.ba Armin.

On je istako da su se na utrku prijavili isključivo iz humanitarnih i avanturističkih razloga. Kako je rekao, tek nakon prijave su saznali da će pobjednik dobiti 2000 eura, ali to ne mijenja njihov plan.

Braća Alikadić će početkom drugog mjeseca naredne godine krenuti za Francusku, odakle će 18. februara početi utrku.

Na kraju razgovora Armin je iskoristio priliku da se zahvali sponzorima koji su od samog starta podržali ovaj projekat. U prvom redu tu je Univerzitet u Izmiru, Bosnian Kingdom, Guma M, Franch, Vimes, Samas, te medijski partneri Hayat, RSG i Radio Antena Sarajevo.

[divider]

Zabranjeno preuzimanje fotografija bez dozvole autora ili portala Sarajevski.ba


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.