Zmajevi prije osamnaest godina odigrali prvu utakmicu
Foto: Historija.ba

Zmajevi prije osamnaest godina odigrali prvu utakmicu

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine je prije tačno osamnaest godina odigrala prvu zvaničnu, međunarodnu utakmicu.

Dogodilo se to na stadionu Qemal Stafa u Tirani, 30. novembra 1995. godine, protiv selekcije Albanije. Domaći su slavili 2:0 golovima Quendroa i Dobia.

Treba istaknuti i to da je prve nezvanične – humanitarne – mečeve reprezentacija BiH igrala 1993. godine, a reprezentaciju su činili sportski radnici koji su bili van granica naše zemlje. Još za vrijeme Pomoć za našu zemlju, koja je bila pod agresijom, izborili su: Enver Lugušić, Merdan Ibrahimović, Anto Jakovljević, Mirsad Baljić, Refik Šabanadžović, Suad Katana, Faruk Hadžibegić, Davor Jozić, Mehmed Baždarević, Demir Hotić, Blaž Slišković, Safet Sušić, Haris Škoro, Semir Tuce, Meho Kodro, Predrag Jurić, Husref Musemić, Senad Merdanović, Mirza Kapetanović, Ismet Mulabdić, Ibrahim Duro i Edin Hadžialagić.

Boje tadašnje zastave s ljiljanima branili su: Ismir Pintol, Vedin Musić, Ibrahim Duro, Muhamed Konjić, Senad Begić, Nedžad Fazlagić (Said Fazlagić), Esmir Džafić, Enes Demirović, Husref Musemić (Amir Osmanović), Asim Hrnjac, Almir Turković.

Stručni štab naše reprezentacije činili su direktor Mirsad Fazlagić, selektor Fuad Muzurović i trener Mustafa Hukić, koji je zbog nedostatka igračkog kadra prijavljen i kao igrač.

Interesantan je podatak da je ovo bio prvi sportski događaj na kojem je svirana državna himna Jedna si jedina, kao i to da je reprezentacija BiH je na ovoj utakmici igrala u posuđenoj opremi.

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine primljen je pod okrilje Svjetske nogometne federacije (FIFA) i Evropske nogometne federacije (UEFA) godinu dana kasnije.

Prvi put na FIFA-inoj rang listi Bosna i Hercegovina se pojavila u maju 1996. godine i zauzimala je 171. mjesto, a Zmajevi su najboljerangirani bili ove godine u avgustu, kada su zauzeli 13. poziciju.

Prvi pogodak za reprezentaciju Bosne i Hercegovine postigao je Hasan Salihamidžić, 8. oktobra 1996. godine, u porazu od Hrvatske (4:1) u kvalifikacionoj utakmici za odlazak na Svjetsko prvenstvo 1998. godine u Francuskoj.

Zmajevi su privu pobjedu ostvarili 6. novembra 1996. godine na stadionu Koševo protiv Italije 2:1. Golove za Bosnu i Hercegovinu dali su Salihamidžić u 6. i Elvir Bolić u 44. minuti. Treba istaći da je Arrigo Sachi u Sarajevo doveo najjaču postavu, a jedini pogodak za Italiju postigao je Chiesa u 12. minuti.

Najveći uspjeh Bosna i Hercegovina je postigla ove godine kada su predvođeni Safetom Sušićem s klupe Zmajevi izborili učešće na Svjetskom prvenstvu koje se naredne godine igra u Brazilu.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.