Izraleski napadi na Gazu se nastavljaju
Foto: Levif.be

Izraleski napadi na Gazu se nastavljaju

U ofanzivnoj izraelskoj kampanji, koja traje već šesti dan, u napadima na Gazu poginulo je 165 ljudi, dok ih je više od 1000 ranjeno.

Najsmrtonosniji napad se dogodio malo prije ponoći u istočnom distriktu Tufah gdje je 18 osoba poginulo u napadima kojima su mete bile kuća načelnika policije Hamasa Tajseira el-Bača i džamija.

Među njima  je čak 17 članova jedne porodice u sinoćnjem udaru na grad Gazu.

Papa Franja pozvao je da se okonča eskalacija nasilja između Palestinaca i Izraelaca i apelovao na lidere obje strane da slušaju pozive naroda koji želi mir.Papa, koji je bio domaćin sastanka izraelskog predsjednika Šimona Peresa i Mahmuda Abasa, predsjednika Palestinske uprave u junu, zatražio je da se svijet moli da se dva lidera nađu zajedničko rješenje.

Izrael navodi da napada ekstremiste Hamasa i postrojenja te islamističke organizacije,međutim UN su procijenile da su 77 % poginulih u Gazi civili, prenio je BBC.

U subotu je Savjet bezbjednosti UN pozvao na prekid vatre i prvi put od početka ofanzive izdato je saopštenje jer su članovi tog tijela ranije bili podjeljeni.Do nedjelje ujutro, izraelska vojska je pogodila 1.320 “terorističkih meta” diljem Gaze, uključujući 735 bacača raketa, 64 baze za obuku i paravojne jedinice i 32 postrojenja lidera Hamasa.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.