Joe Biden zvanično postao predsjednik SAD-a
Foto: joebiden.com

Joe Biden zvanično postao predsjednik SAD-a

Joseph Biden postao je 46. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), a Kamala Harris prva žena potpredsjednica.

Novi predsjednik SAD-a je u prvom obraćanju nakon polaganja zakletve rekao je da ovo dan demokratije, dan historije i nade. Naglasio je da je volja naroda ispoštovana.

“Ovo je velika nacija, mi smo dobri ljudi. Tokom stoljeća toliko smo napredovali, ali još je toliko toga pred nama. Moramo se oporaviti, moramo ozdraviti, pred nama je puno zadataka”, kazao je Biden i naglasio da je izgubljeno mnogo života i radnih mjesta.

Biden je upozorio i na porast političkog ekstremizma i domaćeg terorizma.

Punim imenom Joseph Robinette “Joe” Biden, Jr. rođen je 20. novembra 1942. u gradu Scranton, na sjeveroistoku Pennsylvanije. Političku karijeru je počeo 1972. godine kada je pobijedio na izborima za senat i postao peti najmlađi izabrani senator u američkoj historiji.

Trideset i šest godina je bio senator iz države Delaware i nametnuo se kao vrstan poznavalac domaċih i međunarodnih prilika. Mnogi ga smatraju za eksperta međunarodnih odnosa.

.Doprinio je smanjenju nuklearnih arsenala, stabilizaciji i promociji mira na Balkanu, proširenju NATO pakta na Istočnu Evropu, protivio se Ratu u Zalivu, i tražio da se spriječi genocid u Darfuru i genocid u Srebrenici.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.