Završne pripreme za proljetni nastavak fudbalske sezone na stadionu Koševo
Foto: Sarajevski.ba

Završne pripreme za proljetni nastavak fudbalske sezone na stadionu Koševo

Nakon uspješnog svečanog otvorenja Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) na Olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu i završetka igara mladih koje su trajale od 9. do 16. februara ove godine uposlenici Javne ustanove Centar za sport i rekreaciju, koja upravlja ovim stadionom u ime Općine Centar kao vlasnika i njenog osnivača, su završili sa demontažom bine i plastične podloge koji su postavljeni samo za ovaj svečani događaj.

Općina Centar je u saradnji sa Vladom Kantona Sarajevo, tačnije kantonalnim Ministarstvom kulture i sporta obezbijedila po 500.000 KM za modernizaciju stadiona na Koševu. Tako je uspostavljena centralna soba za upravljanje sistemom sigurnosti i pojačana reflektorska rasvjeta na stadionu. Postavljen je novi rezultatski semafor, te su ugrađene nove stolice u VIP loži zajedno sa rekonstrukcijom nadstrešnice i sanacijom službenog ulaza. Završeno je i farbanje novinarskih kabina, rukohvata, zaštitnih ograda i stepeništa.

Kako bi Sarajevo dostojno dočekalo više od 1.500 takmičara iz 46 evropskih država, te brojnih gostiju iz cijelog svijeta Općina Centar sa načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem na čelu je uložila dodatni napor kako bi se stadion na Koševu uredio i primio više od 30.000 posjetilaca koji su bili prisutni na svečanom otvorenju ove 14. po redu sportske manifestacije.

U okviru uređenja stadiona također završena je i dogradnja klupa za stručne timove i rezervne igrače, te prostor za zagrijavanje igrača. Obnovljen je plamenik u kojem je zapaljen Olimpijski plamen prvi put nakon 1984. godine, gdje je postavljena centralna bina zajedno sa privremenim stepeništem kojim je naša Larisa Cerić prošla prije paljenja plamena, kao i zaštitna plastika na travnatom terenu stadiona.

Organizacija ovako velikih manifestacija podrazumijeva i određenu štetu tako da su uposlenici Centra za sport i rekreaciju nakon završetka rastavljanja bine, stepeništa i uklanjanja zaštite sa travnatog terena, započeli sa sanacijom oštećenja.

“Tokom proteklog perioda uspjeli smo ukloniti privremene konstrukcije koje su bile postavljene za potrebe svečanog otvorenja EYOF-a. Protekla dva dana radimo na pripremi travnatog terena za nastavak fudbalske sezone, što znači čišćenje terena i popravak štete koja je nastala nakon manifestacije na terenu i standardne stvari koje se obavljaju kod redovnog održavanja terena, a to je valjanje i košenje trave. S obzirom da smo u CSR-u navikli na ovakve situacije sve navedene radove ćemo okončati na vrijeme kako bi se održala utakmica Kupa BiH između ekipa FK Sarajevo i HŠK Zrinjski koja je planirana za 27. februar. U planu je da navedene radove završimo najdalje za dva dana”, objasnio je Muhamed Alaim iz JU Centar za sport i rekreaciju, a objavljeno na stranici Opstine Centar.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.