Zaboravljeni potencijal – Greg Oden
FOTO: bhbasket.ba

Zaboravljeni potencijal – Greg Oden

Piše: Denis Agović, bhbasket.ba

Noćašnji NBA program, osim onog što zanima zaljubljenike košarke u Bosne i Hercegovini, a to je nastup našeg kapitena Mirze Teletovića u ekipi Netsa, donio je i nešto što bi moglo zainteresovati sve poklonike igre pod NBA obručima. Radi se o povratku prvog picka na draftu iz generacije 2007 Grega Odena. To se desilo u predsezonskoj utakmici između branilaca titule Miami Heata i New Orleansa. Greg Oden je u toj utakmici za ekipu Miami odigrao 4 minute zabilježio 2 poena, 2 skoka, 2 izgubljene lopte i dvije lične greške. Ovo je za Odena bio prvi zvanični nastup nakon 05.12.2009.godine, i izbivanja van parketa više od 1400 dana. Za prave zaljubljenike u NBA  rezultat ove utakmice i nije u prvom planu iako su igrači Miamia dobili meč rezultatom 108:95

Greg Oden je igrač koji još od univerzitetskih dana nosi glas igrača sklonog povredama, što predstavlja noćnu moru za svakog pofesionalnog sportistu. Ta njegova mora počnje završetkom posljednje godine srednje škole i prelaskom na Ohio State Univerzitet, u košarkaški program pod vodstvom čuvenog trenera Thad Matta (Ted Matta). Pred početak NCAA sezone 2006-2007, tačnije 16.06.2006. godine, Oden se odlučuje da ode na operaciju ligamenata zgloba desne šake , kako bi sanirao povredu zadobijenu u posljednjoj sezoni u srednjoj školi. Posljedica toga je bila da je Oden sezonu 06/07 počeo sa klupe i svoj NCAA debi zabilježio je tek 02.12.2006. protiv ekipe Valparaiso Crusaders, gdje je zabilježio 14 poena 10 skokova i 5 blokada. Oden se isticao fantastičnim fizičkim predispozicijama osječajem za prostor i laterarnim kretnjama, koje su mu donijele komplimente i predispozicije za izvrsnu NBA karijeru. To je potvrdio i Steve Kerr (Stiv Kerr) dodijelivši mu epitet igrača decenije u NCAA. Odenov uspon u toj sezoni se nastavio velikom brzinom, što se reflektovalo i na tim Ohio State-a. Oni su pod komandnom palicom Teda Matte i vodstvom Grega Odena, kao predvodnika tima na parketu, stigli do finalne utakmice NCAA Final 4 turnira. Ekipa Ohio State je izgubila tu utakmicu od košarkaškog programa Florida Gators, a individualno Oden je ima fantastičnu individualnu statistiku postigavši na toj utakmici 25 poena uz 12 skokova i 4 blokade. Iako je njegova Univerzitetska karijera trajala samo jednu godinu, Oden je imao sjajnu individualnu sezonu što dokazuju i brojke na nivou sezone od: 15.7 poena, 9.6 skokova i 3.3 blokade uz fantastičan procenat šuta iz igre od 61,6 %.

Te fantastične brojke Odena su u prognozama stručnjaka lansirale među najveće prospekte NBA Draft generacije 2007. Te prognoze su se na kraju i obistinile jer je Greg Oden izabran kao prvi pick na Draftu 2007 od strane Portlanda. Kakav košarkaški potencijal je u tom trenutku predstavljao Oden dokazuje i činjenica da je Draft 2007 iznjedrio igrače poput Kevina Duranta koji je završio kao 2 pick, Al Horforda koji je završio kao pick broj 3 ili Joakim Noah koji je bio deveti pick na draftu 2007. Ovo bi se moglo okarakterizirati kao početak iz snova u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta, ali tek tada za Odena počinje nezaustavljivi sunovrat karijere. Njegova NBA karijera praktično nije ni počela, a već je postojala latentna opasnost za njen završetak. Naime u predsezonskim utakmicama Oden je zaradio povredu koljena, zbog koje je morao otići na operativni zahvat zbog koje je propustio kompletnu svoju rookie sezonu. Nakon ove povrede i mukotrpnog oporavka Oden se na parket vraća u sezoni 08/09 što tek tada praktično postaje njegova rookie sezona u NBA. Ulazak u sezonu 08/09 donio je nova očekivanja za Odena  ali svoj pravi istinski debi na NBA parketu imao protiv Los Angeles Lakers-a međutim i taj meč je morao napustiti zbog povrede stopala. Svoje prve NBA poene zabilježio je 19.01.2009. godine protiv svoje sadašnje ekipe i branioca NBA titule Miami Heata. Svoju utakmicu karijere odigrao je protiv Golden State-a postigavši 24 poena uz 15 skokova 13.02.2009. godine. Ni ta utakmica za Odena nije mogla proći bez problema jer je zaradio napuknuće čašice koljenja u sudaru sa jednim od igrača protivničke ekipe. Petog decembra 2009. godine Oden doživljava novu povredu koljena nakon koje  nastaju veliki problemi za ovog igrača, koji traju sve do ponovnog debija na NBA parketu u dresu Heata u sinoć odigranoj utakmici protiv New Orleansa.

Iako oporavak od povrede zadobijene 5.12.2009. nije trebao trajati toliko dugo, pri svakom novom pokušaju povratka Oden bi doživio novu povredu. Vlasnici ekipe Portlanda izgubili su strpljenje čekajući da se Oden oporavi te su 15.03.2012. poslali Grega Odena među slobodne agente kreirajući tako prostor za moguće tradeove. Nakon toga Oden je odlućio da se fokusira na izlječnje povrede i propusti sezonu 12/13. Oporavak je očigledno išao zadovoljavajućim tokom te je Oden 07.08.2013. potpisao jednogodišnji ugovor sa ekipom Heata za sezonu 13/14. Nesumljivo je da je Oden predstavljao vrhunski potencijal i da je mogao izrasti u NBA All Star igrača, međutim s obzirom da je Greg Oden odigrao 82 utakmice za svoje vrijeme provedeno u NBA od 2007 godine pa do danas, postavlja se pitanje koliko je taj igrač zaista sposoban, te koliko prilike će dobiti u ovoj ekipi Miamia?


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.