Dokumentarni film “The Long Shot” u petak na malim ekranima
Foto: The Long Shot

Dokumentarni film “The Long Shot” u petak na malim ekranima

Televizijsku premijeru dokumentarnog filma o odlasku košarkaške reprezentacija Bosne i Hercegovine na Evropsko prvenstvo 1993. godine, možete pogledati u petak, 12. februara 2021. godine u programu Televizije Bosne i Hercegovine (BHT1).

Dokumentarni film “The Long Shot” ili “Nevjerovatno putovanje” svoju televizijsku premijeru imat će u programu Televizije Bosne i Hercegovine u petak, 12. februara u 21 sat.

Nagrađivani dokumentarni film “The Long Shot” čiji su autori španski novinar i scenarista Alvara Gonzalesa Allera i Olivera Valentea govori o odlasku bh. košarkaša, iz ratnog Sarajeva, grada pod opsadom, na Evropsko prvenstvo 1993. godine koje se održavalo u Njemačkoj.

Iz BHRT-a poručuju kako će prije prikazivanja filma, emisija “Konačno petak” s Majom Miralem biti posvećena ovom filmu i temama kojima se bavi, uz gostovanje nekih od protagonista, bivših reprezentativaca koji će s gledateljima podijeliti sjećanja na taj period života i veliki sportski rezultat.

Iz opkoljenog Sarajeva po najbolji rezultat u historiji bh. košarke

April 1993. Sarajevo je bilo pod dramatičnom opsadom još od proljeća 1992. godine. Usred uništavanja zemlja je postepeno pokušavala uspostaviti institucije.

Među njima je i Košarkaški savez BiH. Jedan od ciljeva bio im je putem sporta smjestiti Bosnu i Hercegovinu na kartu svijeta.

Tadašnji selektor, legenda jugoslavenske košarke, bivši igrač Real Madrida, olimpijski, svjetski i evropski prvak, najbolji sportista Bosne i Hercegovine svih vremena Mirza Delibašić, na dispoziciji je imao samo deset igrača u ekipi koja je ostvarila najbolji plasman naše selekcije ikad osvojivši osmo mjesto.

Film je nagrađen i sa “Silver Remi Award” na WorldFestu u Houstonu, a na Independent Cinema Festivalu u Rimu 2020. bio je među pet najboljih.

“Nevjerovatne okolnosti, izlazak iz Sarajeva preko piste, okupljanje i opremanje tima, hrabrost, čelična volja, ljubav prema domovini, neopisivi duh, čak i humor, teme su koje kroz film prepričavaju i predstavljaju na izuzetno emotivan način tadašnji igrači i osobe koji su im bliske ili su učestvovale i pomogle njihov nastup – protagonisti filma. Njihovo iskustvo i sjećanje na tu nadrealnu, sudbinski omeđenu i označenu životnu epizodu, prepoznao je i vjerno predstavio španski autorski dvojac Aller/Valente, koji je za svoj rad dobio Nagradu publike na festivalu AJB DOC 2019. godine”, saopćili su iz BHRT-a.

U programu Al Jazeera Balkans

Ovaj film možete također pogledati i u programu Al Jazeera Balkans na rasporedu 13. februara 2021. u 19:05, repriza u 23:05 prvi dio, 20. februara 2021. u 19:05, repriza u 23:05, drugi dio, Full Screen na AJB te na digitalnim platformama AJB.

Nastup za košarkašku reprezentaciju BiH koja je 1993. godine osvojila osmo mjesto, što je i danas najveći uspjeh koji je naša reprezentativna selekcija ostvarila na Eurobasketu upisali su Sabahudin Bilalović, Mario Primorac, Samir Avdić, Senad Begović, Gordan Firić, Emir Mutapčić, Emir Halimić, Adis Bećiragić, Ilijas Mašnić i Samir Selesković, a s klupe su ih vodili Mirza Delibašić i Ibrahim Krehić.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.