U MUP-u KS spreman korigovati cijene za obezbjeđivanje utakmica
Foto: Samir Cacan, Sarajevski.ba

U MUP-u KS spreman korigovati cijene za obezbjeđivanje utakmica

Saniranje dugovanja koja imaju tri sarajevska premijerligaša, fudbalski klubovi Sarajevo, Željezničar i Olimpik, prema MUP-u Kantona Sarajevo zbog neplaćenih faktura za osiguravanje utakmica bila je povod današnjem sastanku predsjedavajućeg Skupštine KS Seje Bukve, zastupnika u Skupštini Kantona, ministra MUP-a Kantona Sarajevo Nermina Pećanca, te načelnika policijskih uprava sa rukovodstvima ovih klubova i njihovim direktorima Dinom Selimovićem, Mirsadom Šiljkom i Nijazom Gracićem.

Kako je istaknuto, ne postoje suprostavljene strane u ovom pitanju i tenzije koje su stvorene u javnosti proteklih dana nisu ni u čijem interesu. Danas se počelo razgovarati o nekoliko mogućih rješenja ovakvih problema.

Čelnici klubova su istakli previsoke cijene usluga sarajevske policije, problem avansnog plaćanja, i neadekvatnih zakonskih rješenja. Ministar MUP-a Kantona Sarajevo Nermin Paćanac u prvi plan je stavio stvaranje bezbjednosti na stadionima kao zajednički imperativ organizatora utakmica, navijača, policije, svih građana.

Sastanak predstavnika klubova i MUP-a

Foto: Kanton Sarajevo

“U protekloj godini pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo su obezbjeđivali 1740 javnih skupova. Mnogo je policije na tim zadacima. Mi radimo u skladu sa zakonom, zakoni se mogu mijenjati, poboljšavati i mi smo spremni podržati bolja zakonska rješenja. Spremni smo odmah razmotriti sadašnje cijene osiguravanja usluga i ponuditi ubuduće neka prihvatljivija rješenja. Ali tražimo imperativno da se osigura bezbjednost na stadionima. Tada bi i mi imali manje posla”, istakao je Pećanac.

Rješenja treba tražiti i u sistemskom pristupu finansiranja sporta. Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i kandidat za mandatara Vlade Kantona Sarajevo Elmedin Konaković najavio je za sutranastavak razgovora u Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo.

“Naći ćemo zajedno način da ova dugovanja budu izmirena. Žao mi je što ranije nismo počeli ovo rješavati kada su iznosi bili znatno manji. Definisat ćemo red koraka koje ćemo poduzimati, vjerujem da ćemo naći kvalitetno rješenje“, poručio je Konaković, a saopćeno iz Press službe Kantona Sarajevo.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.