Sve je spremno za bordo-plavi sudar
Foto: Sarajevski.ba

Sve je spremno za bordo-plavi sudar

Danas nas očekuje 102. gradski derbi između Sarajeva i Željezničara.

Večeras se igra najveći derbi bh. fudbala. Sarajevo i Željezničar će večeras od 19:45 sati odigrati svoj 102. zvanični derbi. Za razliku od nekih prijašnjih derbija, ovaj derbi pored velikog navijačkog značaja, ima i onaj rezultatski značaj. Sarajevo je drugo na tabeli sa 28 bodova, dok je Željezničar samo dva mjesta ispod sa tri boda zaostatka.

U 102. utakmice oba sarajevska velikana imaju po 30 pobjeda dok je 41 utakmica okončana neriješenim rezultatom. Gol-razlika je blago na strani Bordo tima, 120-117. Na Koševu je odigrano 57 utakmica, tim sa Grbavice je slavio 14 puta, 24 utakmica je završena remijem, dok je Sarajevo slavilo 19 puta. Željo na Koševu nije slavio osam posljednjih utakmica, a posljednja pobjeda je ubilježena u sezoni 2004./05, kada su Plavi golom Admira Kajtaza trijumfovali 1:0.

Šef struke Sarajeva, Husref Musemić, može računati na sve igrače izuzev Muhameda Džakmića koji je povrijeđen te Dine Bišanovića koji je suspendovan. Sa druge strane, Dino Đurbuzović ne može računati na već odavno povrijeđene bekove, Kvesića i B. Čolića, a vjerovatno će i Elvir Čolić propustiti večerašnji dvoboj.

“Svi znamo šta derbi predstavlja i šta on znači. Ipak, on nosi samo tri boda kao i pobjeda protiv nekih ostalih ekipa”, rekao je Muamer Svraka, igrač aktuelnog prvaka Bosne i Hercegovine.

“Nama je derbi možda i važniji jer smo se sada primakli Borcu i sigurno da bi sutrašnjom i pobjedom u Bijeljini možda bili i jesenji prvaci”, rekao je Vule Trifunović, stoper Sarajeva i dodao da bi domaći teren mladim igračima mogao biti opterećenje, te da je stoga najbitnije da dobro odigraju prvih 15 minuta utakmice.

Derbi je na rasporedu danas u 19:45 sati.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.