Stadion na kojem će igrati reprezentacija BiH protiv Argentine

Stadion na kojem će igrati reprezentacija BiH protiv Argentine

Kako je već poznato fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine će u noći s 18. na 19. novembar igrati prijateljsku utakmicu protiv višestrukih prvaka svijeta, Argentinaca, u američkom gradu St. Louisu, a stadion Busch na kojem će igrati, bit će potpuno spreman za nogometni spektakl.

POGLEDAJ GALERIJU

 

Kroz nekoliko dana Sent Luis će ugosti bh. fudbalske reprezentativce, a stadion Busch bit će potpuno spreman za nogometni spektakl između reprezentacija BiH i Argentine.

Prva grupa reprezentativaca BiH se očekuje na Sent Luiškom Lambert aerodromu već u petak navače, a bh. reprezentativci će odsjesti u luksuznom Westin hotelu koji se nalazi  do Busch stadiona.

Stadion je dom bejzbol tima ST. Louis Cardinalsa, a maksimalan kapacitet ovog stadiona za bejzbol utakmice iznosi 47.000 gledalaca i otvoren je 2006. U maju ove godine je oboren rekord po broju gledalaca na jednoj utakmici, igrali su Manchester City i Chelsea, a bilo je 48.263 gledalaca.

U Sent Luisu vlada prava svečana atmosfera, gotovo sve radnje, ugostiteljska mjesta i kafići u vlasništvu bh. građana su ukrašena bh. zastavama, šalovima i drugim rekvizitima kada igraju zmajevi.

St. Louis je inače grad sa najvećom bosanskohercegovačkom dijasporom u SAD-u. Prema nezvaničnim procjenama u gradu živi između 36 i 40.000, a prema nekim izvorima i preko 50.000 Bosanaca i Hercegovaca. Bh. emigracija je uglavnom došla u St. Louis tokom zadnjeg rata od 1992-1995. godine i većinom su se nastanili u južnom dijelu grada St. Louisa.

Bh. građani prestavljaju relativno značajnu populaciju za politički i društveni razvoj grada. Veliki broj bh. emigracije se bavi ugostiteljstvom i građevinarstvom, a veliki broj ih također pohađa lokalne univerzitete.

Očekuje se da će stadion biti ispunjen do posljednjeg mjesta.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.