Sjećamo se Haseta
Foto: fksarajevo.ba

Sjećamo se Haseta

Na današnji dan rođena je legenda bh. fudbala i FK Sarajevo, Asim Ferhatović Hase.

Asim je rođen 24. januara, 1933. godine u Sarajevu. Prvu utakmicu u dresu Sarajeva je odigrao 1948. godine protiv Zagreba, a nakon toga je ubilježio 600 nastupa i postigao preko 400 golova. Hase je godinama bio najbolji fudbaler Sarajeva, ali i pored toga nije našao mjesto u reprezentaciji Jugoslavije za koju je odigrao samo jednu utakmicu. Sa svojim Sarajevom je osvojio titulu prvaka Jugolsavije 1967. godine.

Ferhatović se proslavio igrajući na velikim derbijima sa Željom. Imao je poseban motiv, a upravu za vrijeme njegovog igranja Sarajevo je imal obolje rezultate u derbijima. Od trinaest Hasetovih derbija, bordo klub je slavio šest puta, pet susreta je završeno remijem, dok su plavi s Grbavice slavili samo dva puta. Ferhatović je u vrhu liste najboljih strijelaca na derbijima Sarajeva i Želje. Prvo mjesto dijeli sa Dželaludinom Muharemovićem.

Asim Ferhatovic Hase
Foto: Historija.ba

Za Haseta su vezane brojne legendarne anegdote. Pričalo se po gradu na Miljacki da je Hase predriblao pola protivničkog tima, došao do gol linije, a zatim se okrenuo selektoru, nabio loptu i rekao: ‘E, haj’ ga sad ti daj! Neki kažu da pjesma Zabranjenog Pušenja “Nedjelja kad je otišao Hase” nije uopšte njemu posvećena, ali i pored toga, prva asocijacija na tu pjesmu je legenda Sarajeva, Asim Ferhatović. Još jedna legendarna anegdota je vezana za Haseta, iako neki pričaju da je u originalu anegdota vezana za Ivicu Osima. Naime, komentator Mirko Kamenjašević je na jednoj utakmici prilikom komentarisanja izjavio: “Dragi slušaoci, dok Hasetu ne uzmu loptu, slušajte muziku iz našeg studija!”

Čuvena Hasetova izjava kada je došao iz Istanbula gdje je kratko igrao za Fenerbahce je glasila: “Ne mogu, brate ja, igrati za novac i slušati kako trebam igrati. Hvala im. Bili su korektni i nisu mi pravili probleme. Rekao sam im da ja mogu igrati samo u Sarajevu.”

Asim Ferhatović je preminuo 25. januara 1987. godine u svom Sarajevu. Njegov duh i danas živi glavnim gradom, a navijači Sarajeva svaku utakmicu se prisjete svoje legende. Naš najveći stadion nosi njegovo ime, baš kao i ulica nedaleko od stadiona.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.