Foto: Sarajevo.co.ba

Foto: Sarajevo.co.ba

Aljoša Buha, basista sarajevskog benda Crvena jabuka poginuo je u saobraćajnoj nesreći na današnji dan, 18. septembra 1986. godine.

Tog dana na putu za Mostar, kod Jablanice članovi ovog sarajevskog benda doživjeli su saobraćajnu nesreću u kojoj je na licu mjesta poginuo Buha, dok je Dražen Ričl bio u komi sve do 1. oktobra u Beogradu.

Buha je rođen 4. januara 1962. godine u Zenici, a jedan dio djetinjstva je proveo i u Sloveniji, a u Sarajevu je upisao Filozofski fakultet. Bio je talentirani muzičar, pjesnik i prevodilac.

Ubrzo ga je njegov prijatelj iz djetinjstva Darko Jeličić – Cunja nagovorio da svira u njegovom bendu Flota, a nakon toga prelazi u grupu Kongres.

Za to vrijeme je zajedno sa Adamom Subašićem napisao i danas popularnu pjesmu Zarjavele trobente. Muzikuje komponovao Zoran Predin, koji je nastavio izvoditi Zarjavele trombente i nakon raspada grupe Kongres.

Član Crvene jabuke postao je krajem augusta 1985. godine, nakon što je Branko Sauka, tadašnji basist odustao radi škole Sa grupom Crvena jabuka je snimio jedan album – Crvena jabuka, te dva spota za pjesmeBježi kišo s prozora, S tvojih usana, Nek te on ljubi i Dirlija.

U znak sjećanja na poginule drugove bend održava koncert u Skenderiji 13. oktobra 1986. godine pod nazivom Pjesma za Crvenu jabuku. Na koncertu su nastupili sarajevski muzičari i grupe svih generacija.

Tek dvadeset i trigodine nakon nesreće na mjesto pogibije postavljena je mramorna ploča u obliku jabuke

Mladi Zenice su 2008. godine postavili spomen ploču na zgradi u kojoj je živio Buha,.

nakon raspada grupe Kongres