U Sarajevu preminuo Jovan Divjak
Jovan Divjak / Foto: Sarajevski.ba

U Sarajevu preminuo Jovan Divjak

Bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak preminuo je danas u Sarajevu.

Divjak, koji je rođen 11. marta 1937. godine u Beogradu gdje je završio Vojnu akademiju, a kasnije je završio Stožernu školu francuske vojske. U Sarajevu, gdje je radio u vojnoj školi, je živio od 1996. godine.

Zbog izdavanja oružja Teritorijalnoj odbrani Bosne i Hercegovine 1991. godine Vojni sud JNA ga je osudio devet mjeseci zatvora. Postao je brigadni general Armije RBiH i pomoćnik načelnika Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine 2008. godine izdalo je potjernicu za Divjakom zbog njegove navodne odgovornosti tokom napada na na JNA vojnike u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u 03. maja 1992. godine prilikom akcije spašavanja tadašnjeg predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Na osnovu interpolove potjernice, u martu 2011. godine zadržan je na aerodromu u Beču. Austrijske vlasti su pet mjesecipreispitivale slučaj, ali Divjaka na kraju nisu izručili Srbiji zbog nedostatka dokaza.

Nosilac je najvišeg francuskog ordena, Legije časti. Osnovao je fondaciju “Obrazovanje gradi BiH”, koja pomaže djeci bez roditelja da se školuju. Izdao je dvije knjige i to u Sarajevo, moja ljubavi, na francuskom i italijanskom jeziku ,te Bečki dnevnik: Očekujući istinu i pravdu.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.