Sedamnaest godina od smrti Uglješe Uzelca
Foto: Historija.ba / Ilustracija: Sarajevski.ba

Sedamnaest godina od smrti Uglješe Uzelca

Na današnji dan prije 17 godina, u Ljubljani, u 59. godini života umro je, jedan od najznačajnijih gradonačelnika grada Sarajeva, Uglješa Uzelac.

Uglješa Uzelac rođen je u selu Ivanjska kod Banja Luke 1938.godine. Srednju školu i Ekonomski fakultet završio je  u Sarajevu.

Uzelac je  60-tih godina igrao košarku u ‘Bosni’ u generaciji Nikole Bilića, Čede Đuraškovića, Mirze Kulenovića, Pere Lovrenovića, Esada Pilava, Miše Begovića i kako to njegovi prijatelji šaljivo opisuju: “Iako nije bio ni blizu dva metra, igrao je centra”. Nešto kasnije bio je i predsjednik Skupštine Košarkaškog kluba ‘Bosna’, a također i predsjednik Košarkaške unije SFRJ.

Za gradonačelnika Sarajeva imenovan je 1983. godine i ostao na tom položaju do 1985. godine. Za vrijeme njegovog mandata u Sarajevu su održane 14. Zimske olimpijske igre, i upravo je on pored Ante Sučića, imao veoma značajnu ulogu u organizaciji jednog od najznačajnijih događaja, koji je naš grad učinio jednim od najpoznatijih u svijetu.

Za razliku od Sučića (također jednog od najzaslužnijih ljudi zbog kojeg su 14. Zimske olimpijske igre održane u našem gradu), Uzelac je dobio svoju ulicu koja se nalazi “samo” 15 kilometara od centra grada, tačnije u naselju Doglodi.

Pred kraj svog života obnašao je funkciju ambasadora  Republike Bosne i Hercegovine u Sloveniji.

 

 


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.