Riddle – Trening mentalne pripreme sportista putokaz za postizanje boljih rezultata

Riddle – Trening mentalne pripreme sportista putokaz za postizanje boljih rezultata

Trening mentalne pripreme sportista u organizaciji agencije Riddle, održat će se 08. i 09. oktobra u Sarajevu. Namijenjen sportskim i kondicijskim trenerima kao i psiholozima koji žele povećati svoje znanje o mentalnoj pripremi sportista, trening će biti podijeljen u tri glavna dijela koji će govoriti o motivaciji, fokusu sportista i upravljanju emocijama. Svoje znanje prisutnima će prenijeti gosti iz Zagreba, Igor Čerenške, Ana Kuć Kotzmuth i Luka Šrinjarić, psiholozi i mentalni treneri kao i psihologinja, psihoterapeutica i mentalna trenerica iz Sarajeva, Selma Gaši. Svi zainteresovani, prijaviti se mogu putem emaila info@mentalnitrening.ba, a nakon polaganja završnog ispita koji uključuje teorijski i praktični dio, svi polaznici će dobiti validan certifikat o završenoj edukaciji.

Naglašavajući da trening uključuje 16 aktivnih sati edukacije, psihologinja Selma Gaši, istakla je da se radi o multidisciplinarnom pristupu koji polaznicima daje i teorijsko i praktično znanje. “U modernom sportu mentalna priprema sportista je podjednako bitna kao i fizička priprema. Rezultati u svim sportovima se iz godine u godinu poboljšavaju, a uspjeh postižu oni koji predano rade na svakom aspektu pripreme, pa tako i psihološkom. S ciljem da i naši sportisti počnu postizati bolje rezultate, organizujemo ovaj trening kako bismo upravo njihove trenere edukovali i pomogli im da trenažni proces podignu na veći nivo“, rekla je Selma Gaši te pozvala trenere i psihologe da se prijave.

Bez obzira kojim se sportom bavili, potrebna je potpuna posvećenost, odlučnost i vjera u sebe. Zbog toga želimo pomoći sportistima i njihovim trenerima da snagom uma pomjere svoje granice“, navela je Selma Gaši izrazivši nadu da će ovaj jedinstveni metod rada naići na interesovanje sportskih radnika.

Jedan od sportista kojem su rezultati značajno napredovali nakon mentalnog treninga je hrvatski olimpijac, dobitnik srebrne medalje u Riju 2016 i evropski prvak u veslanju, Damir Martin. “Iako sam uvijek puno ulagao u svoj sport i bio uspješan u njemu, mentalni trening me naučio kako da se iskontrolišem u svim situacijama i kako da uđem u zonu te u njoj i ostanem. U radu sa mentalnim trenerima dobio sam pravo samopouzdanje temeljeno na svakodnevnom ulaganju, a anksioznost se smanjila do granice da je gotovo ni nema“, rekao je Martin dok je selektor fudbalske reprezentacije Hrvatske do 17 godina, Dario Bašić, naglasio da je sadržaj mentalnog treninga veoma koristan i primjenjiv. “Kroz svaku radionicu stekao sam primjenjivo znanje koje danas koristim sa svim svojim sportistima. Rezultati pojedinaca su sada znatno bolji“, istakao je Bašić.

Samo neka od pitanja na koja će odgovore dobiti polaznici su šta sve utiče na motivaciju u sportu, kako motivisati sportistu, kako zadržati i unaprijediti fokus sportiste, izvori anksioznosti u sportu, tehnike upravljanja stresom i sl. Nakon rada sa trenerima i psiholozima, agencija Riddle će krajem mjeseca oktobra organizovati i trening za djecu sportiste od 8 do 14 godina. Program ovog treninga trajat će dva mjeseca i sadržavat će 8 radionica u trajanju od 60 minuta, a na ovaj način se mladim sportistima želi pružiti edukacija koju primarno nemaju u svojim sportskim kolektivima.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.