Povodom Dana državnosti BiH organizovan XI. šahovski turnir

U organizaciji Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo  održan je XI. šahovski turnir povodom Dana državnosti BiH, a pod pokroviteljstvom Općine Novo Sarajevo.

Na osnovu postignutih rezultata, prvo mjesto na turniru osvojio je Faris Drino, drugo mjesto Daniel Grahovac i treće mjesto pripalo je Nasiru Radači.

Suci ovogodišnjeg šahovskog turnira bili su Mirza Miralem i Muharem Višnjić, direktor turnira Pavao Zornija, a voditeljica Ivana Krstanović.

Pored OŠK Junior, na čelu s direktoricom Azrom Mahmutagić, sudjelovali su i članovi šahovske sekcije UG Facultas, pripadnici boračke populacije, te posjetitelji kluba SSH.

Ovogodišnji turnir posvećen je nedavno preminulom Mariju Pejiću, koji je prije jedanaest godina pokrenuo ovaj turnir i svake godine sudjelovao u njegovoj organizaciji.

Tokom  turnira održan je i historijski čas na temu „Njegovanje tekovina Obrambeno-oslobodilačkog rata u BiH (1992. – 1995.) i očuvanje države Bosne i Hercegovine“ na kojem su govorili pedagog i prof. razredne nastave Vedad Krajina i prof. engleskog jezika Ivana Krstanović. Vedad Krajina je istaknuo da se na ovaj dan, Dan državnosti naše domovine, podsjećamo da je u Bosni i Hercegovini stoljećima postojala nacionalna šarolikost te raznovrsnost kultura i običaja.  Upravo je to ono što nam pokazuje da je ona zajednička zemlja za sve njene građane, a da smo svi mi dužni da damo puni doprinos u jačanju i izgradnji naše države., kazao je Krajina.

U okviru ovogodišnjeg turnira u klubu SSH organizovan je i glazbeno-poetski program “Večer domoljubne glazbe i poezije povodom Dana državnosti BiH”.

Nastupili su pedagog i pjevač Vedad Krajina i profesor gitare Enes Ibričević. Osim domoljubnih, u programu su izvedene i zabavne popularne pjesme.

Prigodne domoljubne stihove čitala je pjesnikinja Ivana Krstanović, koja je izjavila: „Domoljubne pjesme su uvijek bile sastavni dio etera. Njihova zadaća je zapravo pobuditi snažne emocije prema domovini Bosni i Hercegovini i našem gradu Sarajevu. U takvim se pjesmama osobni osjećaji ljubavi, ponosa i zanosa poistovjećuju s osjećajima cijeloga naroda, a glazbenici su uvijek vodili računa o dramatičnosti i intenzitetu poruke svoje ljubavi prema zemlji. U stihovima pjesama koje smo interpretirali domovina je mentalni sklop i vremenski okvir u kojem se mnogo više mislilo na druge, u kojem je zajedništvo bilo u prednosti pred natjecateljskim stavom, bez obzira na vjeru i naciju.“


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.