Najava normalizacije odnosa Turske i Rusije
Foto: Sarajevski.ba

Najava normalizacije odnosa Turske i Rusije

Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina saopćio je da se predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izvinio zbog rušenja ruskog borbenog aviona te da je izrazio žaljenje zbog incidenta i istakao da je spreman da obnovi odnose sa Rusijom, saopćeno je iz Kremlja.

Erdogan je izrazio duboko žaljenje zbog incidenta i podvukao da je spreman da obnovi odnose, borbu protiv terorizma, naveo je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Također je rekao novinarima da je Erdogan izrazio “saosjećanje i duboko saučešće” porodici ubijenog pilota i “zatražio oprost”, prenosi turski Daily Sabah.

Govoreći na konferenciji za medije nakon sastanka kabineta, zamjenik turskog premijera i glasnogovornik Vlade Numan Kurtulmus rekao je da je “odmrzavanje odnosa” između dvije zemlje uslijedilo nakon nedavnih pisama koje su Erdogan i premijer Binali Yildirim uputili ruskom rukovodstvu.

“Želim reći da su nekim turskim kompanijama koje posluju u Rusiji ponovo date dozvole za rad što je indikacija za normalizaciju odnosa sa Rusijom”, rekao je Kurtulmus.

Najave normalizacije odnosa između dviju zemalja uslijedile su nakon što su turski zvaničnici danas objavili normalizaciju odnosa sa Izraelom, nakon šest godina, odnosno maja 2010. godine kada je Izrael napao turski humanitarni brod “Mavi Marmara”.

Ruski predsjednik je prije nekoliko sedmica komentirao događaj iz novembra prošle godine kada su Oružane snage Turske oborile ruski vojni avion nedaleko od sirijske granice, poručivši da za to još nisu dobili izvinjenje.

Turske vlasti tvrde da je letjelica narušila zračni prostor ove zemlje, dok Rusija ističe da je avion bio na nebu iznad Sirije. Jedan pilot je ubijen, dok su drugog zarobili sirijski pobunjenici i zatim ga pustili.

Nakon incidenta, Kremlj je uveo sankcije na prehrambene proizvode, ukinuo bezvizni režim i zabranio ruskim turistima da putuju na odmor u Tursku.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.