Mahmutović: Košarkaška U20 reprezentacija BiH treba igrati u A diviziji
Foto: Sarajevski.ba

Mahmutović: Košarkaška U20 reprezentacija BiH treba igrati u A diviziji

Sarajevo će naredne godine biti domaćin evropskog prvenstva B-divizije za košarkaše do 20 godina.

Košarkaški savez BiH je 2012. godine uspješno organizirao juniorsko evropsko prvenstvo B-divizije, a ove godine kadetsko EP B-divizije, pa je Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) odlučila dodijeliti Sarajevu još jedno omladinsko takmičenje.

Nakon organizacije EP-a za igrače do 20 godina, koje će biti održano od 10. do 20. jula 2014. godine, Košarkaški savez BiH će više pažnje posvetiti ženskim reprezentacijama.

Generalni sekretar Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine Harun Mahmutović kazao je Agenciji FENA da će to biti odlična prilika da se plasmanom u A-diviziju i reprezentacije do 20 godina zaokruži uspješan period za bh. košarku.

“Juniori i kadeti su se plasirali u A-diviziju, a seniori su već među 16 najboljih ekipa Evrope. Plasman mlade reprezentacije među 16 najboljih ekipa bio bi najbolji način da zaokružimo period odličnog rada u savezu i uopće u bh. košarci”, naglasio je Mahmutović.

Mlada (U-20) košarkaška reprezentacija BiH već nekoliko godina nije aktivno učestvovala na zvaničnim takmičenjima, te će ponovo biti aktivirana. Selektor reprezentacije, za koju će nastupati neki od najperspektivnijih bh. igrača (Jusuf Nurkić, Adin Vrabac) najvjerovatnije će biti domaći stručnjak.

“Igrači koji se istaknu u mladoj, dobit će priliku u seniorskoj reprezentaciji BiH. To je koncept kojim ćemo raditi i stvarati nove košarkaše. FIBA nam je dala organizaciju još jednog takmičenja što pokazuje koliko respektuje naš rad. Želimo da su sve bh. selekcije među 16 najboljih u Evropi”, dodao je Mahmutović.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.