Legenda: Husrev-begova džamija mogla je biti Careva
Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

Legenda: Husrev-begova džamija mogla je biti Careva

Glavni grad Bosne i Hercegovine krase brojne znamenitosti i građevine koje privlače veliki broj turista iz sezone u sezonu. Iako su lijepe na izgled, njihova historijska vrijednost i priča, odnosno legenda koju nose mnogo je interesantnija i još više joj pridaje na vrijednosti.

Za one koji ne znaju, Careva i Husrev-begova džamija nisu na istom mjestu, no njihova legenda ih spaja. U nastavku doznajte legendu koja će vam tu vezu pojasniti, i naravno upotpuniti vaše znanje o građevinama ovog šehera.

Careva dzamija

Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

Legenda kaže kako je turski car jednog dana naredio Husrev-begu da sagradi dvije džamije u Sarajevu, jednu za njega jednu za sebe. Husrev-beg prihvatio je zadatak bez pogovora.

Careva džamija

Foto: Samir Cacan, Sarajevski.ba

Prije same gradnje pozvao je neimara i upitao ga: “Šta prvo treba napraviti kada se zida džamija?”. Zatečen pitanjem, neimar odgovara u čudu: “Pa, džamiju!”, i zbog njegovog odgovora Husrev-beg ga dade pogubiti. Upita drugog neimara isto pitanje, a ovaj mu odgovori da je najprije potrebno sagraditi kuhinju gdje će radnici dobivati hranu. Husrev-beg i njega otpusti, te potraži trećeg neimara kojem je postavio isto pitanje. Treći neimar se zamisli pa nakon određenog vremena odgovori kako je najprije potrebno izgraditi nužnik, kako radnici ne bi prljali mjesto oko buduće džamije. Odgovor ovog neimara se dopade Husrev-begu te je odlučio povjeriti gradnju upravo njemu.

Careva dzamija

Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

Nakon što je gradnja džamije završena, Husrev-beg saopštava vijest caru u Stambolu. Međutim, do sultanu doprle vijesti da je jedna džamija veća i ljepša od druge, pa je poslao naredbu u Sarajevo koja je glasila: “Husrev-beže, džamija koju si napravio meni – neka bude tebi, a ona koju si napravio za sebe, neka bude moja džamija”.

Begova Dzamija

Foto: Haris Begić

Sultan se bojao prevare, no nije znao da je tom naredbom sam sebi “jamu iskopao”. Nije znao da je Husrev-beg njemu namijenio veću i ljepšu džamiju. Tako je veća i kićenija džamija postala Husrev-begovom, a ona manja i skromnija Carevom. No, kažu kako i Careva džamija ima nešto po čemu je “veća”, u njenoj munari sagrađeno je 118 stepenica, dok u Husrev-begovoj ima 115.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.