Prije 32 godine otvorena Olimpijska dvorana Zetra
Foto: Sarajevski.ba

Prije 32 godine otvorena Olimpijska dvorana Zetra

Na današnji dan, prije 32 godine, svečano je otvorena Olimpijska dvorana Zetra koja danas nosi naziv Juan Antonio Samaranch.

Olimpijska dvorana Zetra je projektovana još 1978. godine od strane sarajevskih arhitekata Prof. dr. Dušana Đape i Lidumila Alikalfica. Izgrađena je u periodu od 1981. do 1982. godine, a svečano je otvorena na današnji datum 14. decembra 1982. godine Svjetskim juniorskim prvenstvom u umjetničkom klizanju.

U okviru kompleksa su sljedeći objekti:
1. Olimpijska dvorana
2. Stadion za brzo klizanje
3. Energana (kotlovnica)
4. Aneks Olimpijske dvorane
5. Gradska toplana
6. Parkinzi i servisna prometnica
7. Parkovi i zelene površine

U Zetri su održane i XIV Olimpijske igre 1984. godine i to discipline umjetničkog klizanja, hokeja na ledu, te ceremonija zatvaranja igara 19. februara 1984. godine. Za vrijeme igara, Zetra je imala kapacitet od 9.000 sjedećih mjesta, a danas tri hiljade manje. Za održavanje koncerata i drugih manifestacija, kapacitet iznosi i do 20.000 mjesta.

Za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, kao i sve bitnije građevine grada, i Zetra je imala ogromne štete. Dvorana je pogođena raznim projektilima te je bila uništena. 1999. godine, uz pomoć Međunarodnog Olimpijskog komiteta, grada Barcelone i Europske unije, Zetra je obnovljena.

Foto: historija.ba

Foto: historija.ba

Vlasnik i upravitelj dvorane je ZOI’84 – Olimpijski centar Sarajevo. Danas, ovaj olimpijski komplekst nosi naziv Juan Antonio Samaranch po predsjedniku Međunarodnog Olimpijskog komiteta koji je pomogao i renoviranju dvorane.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.